Ramazan coşkusu başladı

Ramazan coşkusu başladı
Yeryüzündeki tüm müminlerin dört gözle beklediği Ramazan ayı geldi. Tüm dünyada olduğu gibi Sarayönü'nde de Müslümanlar, bu gece ilk teravihe gidip yarın da ilk orucunu tutacak.Bu yıl ki Ramazan'da ilk imsak vakti 03:53 olurken...

Yeryüzündeki tüm müminlerin dört gözle beklediği Ramazan ayı geldi. Tüm dünyada olduğu gibi Sarayönü'nde de Müslümanlar, bu gece ilk teravihe gidip yarın da ilk orucunu tutacak.

Bu yıl ki Ramazan'da ilk imsak vakti 03:53 olurken ilk iftar da saat 20:02'de gerçekleşecek. Mayıs ve Haziran aylarına denk gelen Ramazan'da, yaklaşık olarak oruçlu geçen süre 17 saati bulacak.

Teravih namazı, mukabele, fıtır sadakası ve itikaf gibi ibadetlerin ifa edildiği bu ayda, Kur'an-ı Kerim'de "bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi idrak edilecek.

İlçemizde 11 ayın sultanı coşku ve heyecanla karşılanıyor. Bu akşam camilere akın edecek olan vatandaşların ilk teravih namazını kılmasının ardından yarın ilk oruç ibadeti ifa edilecek ve akşamına iftar sofralarıyla evler şenlenecek. Çarşıda ve pazarda az da olsa Ramazan ayının hareketliliği yaşanmaya başlarken, ilçe merkezindeki esnaflar da hazırlıklarını tamamladı.

Halkın dini bilgileri öğrenmeleri ve bildiklerini tazelemelerini amaçlayan Sarayönü Müftülüğü, Ramazan ayı ile ilgili hazırlıklarını tamamlayarak Ramazan ayına özel vaaz ve irşat programı hazırladı.

Yeryüzündeki tüm müminlerin dört gözle beklediği Ramazan ayı geldi. Tüm dünyada olduğu gibi Sarayönü'nde de Müslümanlar, bu gece ilk teravihe gidip yarın ilk oruçlarını tutacak.

Ramazan ayı ve oruçla ilgili görüşlerini aldığımız Sarayönü İlçe Müftüsü Şevket Karaca, Ramazan ayında oruç, teravih, fıtır sadakası ve itikaf gibi ibadetlerin en güzel şekilde ifa edilmesi gerektiğini belirtti.

İslam’ın en temel ibadetlerinden bir tanesinin oruç olduğunu belirten Karaca, "Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Cenab-ı Allah Bakara suresinin 185'nci ayetinde şöyle buyuruyor: "Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah'ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir." Ayet ve hadisi şeriflerde önemi çok açık bir şekilde belirtilen oruç ibadetini yerine getirdiğimiz yeni bir ramazan ayının arefesindeyiz. Bizler için her yönüyle gerek maddi gerekse manevi olarak kendimizi bir çekaptan geçirip yenileyeceğimiz bir ay. Peygamber efendimizin ifadesiyle ümmetin ayı; yani ümmetin kendisi için fırsat bilmesi, gafil olmaması gereken ay." dedi.

Ramazanı fırsat bilelim

Bu ayın büyük hakikat ve bereketleri içerisinde barındırdığını anlatan Karaca, "Müslümanlar ve İslam Ümmeti için bulunmaz bir hazinedir. Silkinip kendimize, asli kimliğimize dönmeliyiz. Bu ramazanı hayatımızda dönüm noktası yapıp rahmet ve mağfiret kapısından içeri girmeliyiz ve bir daha da geri dönmemeliyiz. Ramazanın vesile olduğu yüce mertebeden aşağıya inmemeliyiz. Ramazan atalet ve tembelik ayı değil, bilakis tüm yıla yetecek enerji ve motivasyonu depolama ayıdır. İslami bir kişilik ve Rabbani bir toplum inşa etme hususunda Ramazanı bir fırsat bilmeliyiz. Ramazan, diriliş ve arınmadır. Ramazan, mücadele ve kıyamdır. Ramazan, sabır ile yoğrulup uzun ve kutlu bir çilenin meyvesine talip olma sürecidir. Ramazan, kenetlenme ve vahdet iksirini içme ayıdır. Ramazan, mahrumlar ve ezilmişler ile dayanışma zemininde bir araya gelmedir. Ramazan, kul olduğunu, aciz ve zayıf olduğunu hatırlamadır. Ramazan, hayatın gerçek anlamını anlama ve hikmet pınarlarından içmedir. Ramazan, masivayı terk edip ilahi dergaha yönelmedir. Ramazan, tüm korkulardan ve dünyevi bağlardan azad olup özgürleşmedir." şekilde konuştu.

Programlar düzenlenecek

Tüm İslam aleminin Ramazan'ını tebrik eden Karaca şunları söyledi: "Ramazan ayı programları müftülüğümüz tarafından bugün başlayacak olup bütün cami ve Kuran kurslarımızda ilan edildiği şekliyle sohbetler, ilmihal dersleri, teravih namazları ve diğer dini programlar icra edilecektir. Her cami ve kuran kursunda mukabele ve hatim programları yapılacaktır. Her türlü zekat, bağış, fitre ve diğer yardımlarınız Türkiye Diyanet Vakfı adına kabul edilecektir. Sarayönü merkez ve Ladik Mahallemizde Hatimli Teravih namazı kılınacaktır."