Ramazan huşu içinde başladı

Ramazan huşu içinde başladı
Sarayönü'nde gelişi heyecanla beklenen Ramazan ayı huşu içinde başladı. Pazar gecesi ilk teravih namazını kılan ve ilk sahurunu yapan vatandaşlar, dün ilk oruçlarını tuttular. Ramazan ayının manevi havasının etkin olarak...

Sarayönü'nde gelişi heyecanla beklenen Ramazan ayı huşu içinde başladı. Pazar gecesi ilk teravih namazını kılan ve ilk sahurunu yapan vatandaşlar, dün ilk oruçlarını tuttular. Ramazan ayının manevi havasının etkin olarak hissedildiği Sarayönü'nde, ilçeye bir sakinlik ve huzur ortamı hakim oldu. İkindi saatlerinde alışverişe çıkan vatandaşlar, iftar hazırlığı için fırınlarda ve marketlerde yoğunluk oluşturuyor.

Sarayönü'nde yüksek bir manevi hava sağlayan Ramazan ayı dün başladı. Bu yıl ki Ramazan'da ilk imsak vakti 04:07 olurken ilk iftar da saat 19:52'de gerçekleşti. Mayıs ve Haziran aylarına denk gelen Ramazan'da, yaklaşık olarak oruçlu geçen süre 16 saati bulacak.

Teravih namazı, mukabele, fıtır sadakası ve itikaf gibi ibadetlerin ifa edildiği bu ayda, Kur'an-ı Kerim'de "bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi idrak edilecek.

İlçemizde 11 ayın sultanı coşku ve heyecanla karşılanıyor. Pazar akşamı camilere akın eden vatandaşların ilk teravih namazını kılmasının ardından dün ilk oruç ibadeti ifa edilerek ve akşamına iftar sofralarıyla evler şenlendi. Çarşıda ve pazarda az da olsa Ramazan ayının hareketliliği yaşanmaya başlarken, ilçe merkezindeki esnaflar da hazırlıklarını tamamladı.

Halkın dini bilgileri öğrenmeleri ve bildiklerini tazelemelerini amaçlayan Sarayönü Müftülüğü, Ramazan ayı ile ilgili hazırlıklarını tamamlayarak Ramazan ayına özel vaaz ve irşat programı hazırladı.

Sarayönü Müftülüğü'nden Ramazan ayı ve oruçla ilgili yapılan açıklamada, Ramazan ayında oruç, teravih, fıtır sadakası ve itikaf gibi ibadetlerin en güzel şekilde ifa edilmesi gerektiği belirtildi.

İslam’ın en temel ibadetlerinden bir tanesinin oruç olduğunu belirten Sarayönü Müftüsü Şevket Karaca, "Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Cenab-ı Allah Bakara suresinin 185'nci ayetinde şöyle buyuruyor: "Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah'ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir." Ayet ve hadisi şeriflerde önemi çok açık bir şekilde belirtilen oruç ibadetini yerine getirdiğimiz yeni bir ramazan ayının arefesindeyiz. Bizler için her yönüyle gerek maddi gerekse manevi olarak kendimizi bir çekaptan geçirip yenileyeceğimiz bir ay. Peygamber efendimizin ifadesiyle ümmetin ayı; yani ümmetin kendisi için fırsat bilmesi, gafil olmaması gereken ay." dedi.

Programlar düzenlenecek

Tüm İslam aleminin Ramazan'ını tebrik eden Karaca şunları söyledi: "Ramazan ayı programları müftülüğümüz tarafından başlatılmış olup bütün cami ve Kuran kurslarımızda ilan edildiği şekliyle sohbetler, ilmihal dersleri, teravih namazları ve diğer dini programlar icra edilecektir. Her cami ve kuran kursunda mukabele ve hatim programları yapılacaktır. Her türlü zekat, bağış, fitre ve diğer yardımlarınız Türkiye Diyanet Vakfı adına kabul edilecektir. Sarayönü merkez ve Ladik Mahallemizde Hatimli Teravih namazı kılınacaktır."