Ramazan sigaradan kurtulmak için bir fırsat

Ramazan sigaradan kurtulmak için bir fırsat
Ramazan ayında 15 saate kadar sigarayı bırakmaya alışan tiryakileri için Sarayönü Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Uzunay, sigarayı bırakmayı önerdi. Uzunay, Ramazan ayının sigara bırakma için iyi bir fırsat olduğunu açıkladı.Tiryakilerin...

Ramazan ayında 15 saate kadar sigarayı bırakmaya alışan tiryakileri için Sarayönü Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Uzunay, sigarayı bırakmayı önerdi. Uzunay, Ramazan ayının sigara bırakma için iyi bir fırsat olduğunu açıkladı.

Tiryakilerin oruç tutup, 15 saat sigara içmeden günü geçirebilmelerinin kişilerin sigarayı bırakabileceklerine olan inançları ve özgüvenlerini artırdığını dile getiren Uzunay, “Sigara tiryakileri, günü sigaradan uzak geçirdikten sonra iftarla birlikte tüm açlığına rağmen yemekten önce bağımlı olduğu nikotini alabilmek için sigaraya sarılabiliyor, hatta üst üste sigara yakıyor. Bu durumun sağlık üzerindeki olumsuz etkileri çok fazla. Sigara kişinin kan basıncında ve kalp hızında ani yükselmeye neden olur, kalp krizi ve beyin kanaması riski ciddi oranda artar. Beyin hızla uyarılır; baş dönmesi, gözlerde kararma, bulantı, gözlerde yaşarma, mide asiditesinde artış gibi semptomlar görülebilir” şeklinde konuştu.

Kurtulmanın tam zamanı

Ramazan ayının, insanların nefislerine hakim oldukları bir dönem olduğu hatırlatan Uzunay, Ramazanda sigarayı bırakmanın kolay olabileceğine dikkat çekti. Sigara içmenin herkes için, her koşul ve şartta zararlı olduğuna değinen Uzunay, şunları kaydetti: “Fakat Ramazanda bu durum daha sıkıntılı bir hal alabilir. Sigara içmek Ramazan ayında daha büyük tehlike yaratabilir. Gün boyu aç ve susuz kaldıktan sonra akşam olduğunda oruç açılır ve akşam yemeği yenir. Yemekten hemen sonra kan dolaşımı ile mide ve bağırsaklara daha fazla kan gönderilir. Bu yüzden örneğin kalp, beyin, böbrek gibi yaşamsal öneme sahip organlara giden kan miktarı azalabilir. Bu durum özellikle kalp ve beyin damar hastalığı olanlar açısından ciddi risk oluşturabilir. Tiryakiler için Ramazan ayı sigaradan kurtulmak için büyük bir fırsat.”