Recep Konuk’un geç tescil olan haklılığı…

Recep Konuk’un geç tescil olan haklılığı…
Nurettin Bay21Ekim 2021Recep Konuk’un geç tescil olan haklılığı…Konya Şeker’i RKÖ ve RKB olarak dönemlendirirsek yanlış bir şey yapmış olmayız. Yani Recep Konuk’tan Önce ve Recep Konuk’la Birlikte…  Konya...
Nurettin Bay

Nurettin Bay

Recep Konuk’un geç tescil olan haklılığı…

Konya Şeker’i RKÖ ve RKB olarak dönemlendirirsek yanlış bir şey yapmış olmayız. Yani Recep Konuk’tan Önce ve Recep Konuk’la Birlikte…  Konya Şeker’in Recep Konuk ile birlikte nereden nereye geldiğini anlatmaya gerek yok. Sıfırdan kurduğu TORKU’yu kısa sürede devler yarışında Türkiye’nin ilk üç en büyük gıda şirketinden biri haline getirmesi her şeyi açıklıyor zaten.

Bugünkü yazıda konum TORKU değil. PANKOBİRLİK seçimleri de değil. Yarım kalmış bir hesabın görülmesi…

Konya Şeker, Kangal Termik Santrali’ni satın aldığında Konuk ile bir televizyon programı gerçekleştirmiştim. Konuk, büyük eleştiri alan bu satın alma durumunu en ince ayrıntılarına kadar bana anlatmıştı. Bana değil aslında tüm Konya’ya… Ben de Konuk’un doğru bir iş yaptığını anlamıştım, Konya’da… Ama bir de amacı üzüm yemek olmayanlar vardı…

Ağır bir şekilde eleştirilmişti Recep Konuk.

“Konya Şeker’in ne işi var enerji sektöründe …. Kangal Termik zaten zarar ediyor… Ne anlarsın enerjiden, sen tarım ile ilgilen… Konya Şeker’i batıracaksın… Dünya devi enerji firmaları Konya Şeker’i boğar… vb”

Konuk, Kangal ile durmadı, Türkiye’nin en büyüklerinden Soma Termik Santrali’ni de aldı. Aynı eleştiriler o süreçte de devam etti.

O dönem devlet düşük ücretlerle tedarikçilerden elektrik aldığı için, özelleştirilen elektrik santralleri fazla kar etmiyordu.

Gelelim bugüne…

Pandemi’nin hafiflemesi ile bir anda sarsıldı dünya. Arzın talebi karşılamaması ve uluslararası bazı çekişmeler nedeni ile Avrupa’da elektrik fiyatları yüzde 100’ün üzerinde arttı. Rusya ile ABD arasındaki güç çatışmasında kabak Avrupa’nın başında patladı. Avrupa ekonomisinin lokomotif ülkeleri İngiltere, Almanya, İspanya’da artış yüzde 100’ü de geçti. Enerji fiyatlarındaki bu artış haliyle tüm sektörleri etkiliyor. Elektriği, doğalgaz ve kömür gibi ithal hammaddeler kullanarak üreten ülkeleri zor bir kış bekliyor. Bu sıkıntı Türkiye’ye de yansıdı. Ülkemizde ‘tavan fiyat uygulaması’ nedeniyle elektrik Avrupa kadar pahalanmadı, Allah’tan. Türkiye’deki artış yüzde 60 civarlarında.

Tabi ki elektriğin fiyatının yükselmesini istemeyiz. Bir ülkede elektrik fiyatının artması her şeyi etkiler. Fakir-fukara perişan olur. Dünyanın bir an önce bu kaostan kurtulmasını temenni ediyoruz. Benim anlatmak istediğim, haklının haklılığının teyit edilmesidir. Varsa bu konuyla ilgili bir hak hukuk meselesi, karşılıklı helalleşilmesidir. Konuk helal ederse tabii..

İki cihan harbinin ikisi de enerji meselesinden çıktı. Özellikle batı, enerjinin maliyetini çok iyi bilir. Birinci Dünya Savaşının üzerinden bir asrı aşkın, İkinci Dünya Savaşı’nı üzerinden 70 yılın üzerinde zaman geçti. Dünya şimdi enerjinin adil dağıtılması ile ilgili yeni bir imtihanda… Allah sonumuzu hayretsin.  Pandemi’nin tamamen bitmesi ile birlikte daha ciddi problemler bizi bekliyor olabilir.

Konya Şeker; Kangal ve Soma Termik Santralleri nedeniyle ciddi paralar kazanacak. Çünkü hammaddesi yerli kaynaktan sağlanıyor. Recep Konuk, bu hakikati yıllar öncesinden gördü. İşte basiret denilen uzak görüşlülük bu… Tebrik etmek gerekir. Konuk, belki buradan gelecek büyük geliri kullanma şansına sahip olamayacak. Malum 27 Eylül’deki Genel Kurul’da aday değil.  Umarız yerine gelenler bu kaynağı iyi değerlendirirler ve Konya Şeker’i yeni bir parlak geleceğe taşırlar.

Yeni geleceklere daha büyük bir ufuk da göstereyim. Karapınar kömürleri… Programı yaptığımız günlerde, Türkiye yeni bir kömür kaynağı keşfetmişti. Konya Karapınar’da Türkiye’nin en büyük kaynakları bulunmuştu. Konuk, Konya Şeker olarak Karapınar’a da talip olduklarını söylemişti. Konya’nın yerli kaynaklarının entüstriyel dönüşümünde şehrin yerli firmalarının rol oynamasının, kent ekonomisine katkı sağlayacağını ifade etmişti.

Kim ne derse desin, bugün ve gelecekte, enerjiye yatırım yapanlar kaybetmeyecek.