Rekoltesi düşen kuru fasulye fiyatıyla yüz güldürüyor

Rekoltesi düşen kuru fasulye fiyatıyla yüz güldürüyor
Türkiye'nin 150 bin dekar arazide yaklaşık 50 bin tonluk kuru fasulye üretimiyle lider kenti Konya'da, düşük verime rağmen fiyat artışı çiftçilerin yüzünü güldürdü.Şeker pancarı, yağlık ayçiçeği, mısır, hububat ve...

Türkiye'nin 150 bin dekar arazide yaklaşık 50 bin tonluk kuru fasulye üretimiyle lider kenti Konya'da, düşük verime rağmen fiyat artışı çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Şeker pancarı, yağlık ayçiçeği, mısır, hububat ve bakliyatın yanı sıra et ve süt üretiminde ilk sırada bulunan Konya, birçok gıda kalemindeki üretimiyle ülkenin adeta gıda üssü konumunda yer alıyor.

Ova çiftçisinin üretim sezonundaki üçüncü önemli gelir grubunda yer alan kuru fasulyede ise hasat sürüyor.Ekim alanı ve üretim miktarında ülkede ilk sırada yer alan Konya'daki çiftçiler, geçen yıla göre yaşanan verim kaybını yüzde 30'luk fiyat artışıyla telafi ediyor. 288 bin hektar arazide 88 bin tonluk üretimin gerçekleştiği ovada, bu yıl yüzde 10 üretim kaybı yaşanıyor.

"Konya, ülkenin fasulye ihtiyacının yüzde 25'ini karşılıyor"

Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik ise bu yıl 150 bin dekar arazide fasulye üretiminin yapıldığını söyledi.Türkiye'de fasulyede bu yıl rekoltenin 220-230 bin ton civarında tahmin edildiğini aktaran Çevik, "Konya ise 50 bin tonun üzerinde üretimle ülkenin fasulye ihtiyacının yüzde 25'ini tek başına karşılıyor. Bu üretim kaleminde de lider kent. Fiyat yönünden de bu yıl çiftçinin yüzünün güldüğünü söyleyebiliriz. Borsamıza haftalık bin 500 ton civarında ürün geliyor. Fiyatlar da kalitesine göre kilogramda 6 ile 8 lira arasında seyrediyor." diye konuştu.