Risk altındakiler aşılanmalı

Risk altındakiler aşılanmalı
Sarayönü’nde güz döneminin gelmesiyle birlikte hava sıcaklıkları dengesini kaybederken, hava sıcaklığındaki ani değişimler grip ve nezle gibi hastalıkları tetikliyor.Eczacı Hakan Özşahin, özellikle kronik bazı rahatsızlıkları...

Sarayönü’nde güz döneminin gelmesiyle birlikte hava sıcaklıkları dengesini kaybederken, hava sıcaklığındaki ani değişimler grip ve nezle gibi hastalıkları tetikliyor.

Eczacı Hakan Özşahin, özellikle kronik bazı rahatsızlıkları bulunan risk faktörü içerisindeki kişilerin mutlaka aşı yaptırması gerektiğini söyledi. Risk faktörü içerisindeki hastalar için devletin grip aşısını karşıladığını kaydeden Özşahin, “Televizyonlarda zaman zaman aşı yapılmalı mı yapılmamalı mı gibi haberler  yapılıyor. İçerisinde kurşun var, beyin hastalıklarını ortaya çıkarıyor deniyor ama bunlar yanlış. Yediğimiz hamsideki kurşun aşıdakinden daha çok. Bu yıl Türkiye tek tip bir aşı gelecek. Bazı şartları taşıyan hastalar grip açısını aile hekimliklerinden yazdırarak ücretsiz olarak yaptırabilir. Risk faktörü dışında olan ise isteğe bağlı olarak yaptırabilirler. Kendileri için iyi olabilir ama yaptırmasalar da riskli olmayan kişilerde vücut hastalığı kolaylıkla atlayabiliyor.” dedi.

Risk faktörü taşıyan hastalara değinen Özşahin, “65 yaş üzerindeki kişilerde, yaşlı bakım evinde kalanlar raporları olmasa da bu aşıyı ücretsiz olarak yaptırabiliyor. Bunun yanı sıra gebeliğin ikinci ve üçüncü dönemindekiler, astım hastaları, diyabet, tansiyon, kalp, böbrek hastalığı olanlar, kan hastalığı olanlar, immün yetmezliği olanlar Eylül-Şubat dönemleri içerisinde reçete ile bu aşıyı ücretsiz alabilir. Aşı, yapıldıktan bir hafta sonra vücutta aktif hale gelir. Aşı Ekim’in ikinci haftasında Türkiye piyasasına sunulacak. Zaten geldiğinde eczaneler hastalarına haber verir. Yumurtaya alerjisi olmayan herkes gri aşısı olabilir.” şekilden konuştu.