SABIR

Yaşamın her noktasında görülen davranıştır. Anlamı geniş ve kapsamlıdır. Dayanmak, dirençli olmak, tahammül etmektir.

Öncelikle kendimize karşı sabırlı olmayı öğrenmeliyiz. Hayat çok kısa. Dünyadaki sınırlı zamanımızın ne kadar değerli olduğunu ve detaylara takılmamak gerektiğini, anlamaya çalışmalı.

Sevginin her şeyden önce geldiğini ve hayatı yaşamaya değer kıldığını unutmamalı. Bazen sabırsız ve boğulmuş hissederiz. Her şeyin bir anda olması gerekmiyor. Elimizden gelenin en iyisini yapmalıyım diye düşünmeli. Hemen o anda bir çözüm bulamayabiliriz. Kendimizi sakinleştirmek her zaman ilk adımımız olmalı.

Peygamberimiz ümmetine her zaman sabırlı olmayı buyurmuştur. Yaşanan her zorluk ve sıkıntıda, Allah'a sığınmalı sabretmeli. Allah'tan ümit kesilmemelidir.

SABIR Olacak birşeyi beklerken mevcut koşullara dayanabilme, kendini tutma, beklerken olumsuz düşünmeme anlamlarına gelir. Kısaca, tahammül, katlanma, dayanma gücü olarak anlatılır.

İslâm kültüründe Eyüp Peygamber, sabrın en ünlü örneğidir. İnanca sadakat ve Allah'a bağlılık konularında ilk akla gelen isimdir. Her şeyin bir zamanı vardır. Güneş şimdi batsın, 24 saat sonra doğsun diyemeyiz. Olaylar bizim denetimimizde değildir. Yaşam, çoğunlukla bizim dışımızdaki unsurlarca yönlendirilir.

Günün aydınlanmasını, yazın gelmesini beklediğimiz gibi, isteklerimizin gerçekleşmesini bekleyeceğiz. Beklerken, telâş, acizlik, bencillik, tembellik yapmadığımız gibi acelecilik, yılgınlık korkaklık, umutsuzluk yapmayacağız. Yaşamın hesaplayamayacağımız kadar unsuru var. İstediklerimizi istemekle birlikte, çalışmak, sabretmek, umut etmek gerekir.

SABIR en büyük erdemlerdendir. Herşeyin bir olgunlaşma zamanı var. Herşey gelişir. Düşünceler bile zamana ihtiyaç duyar. Fevri davranmak ve anında sonuç istemek, doğaya aykırıdır. Her şeyin bir tepkisi vardır. Olumlu veya olumsuz tepkiler, büyüyüp olgunlaştığında bizi bulacaktır. Önemli olan zamanın gelmesini beklemektir.

SABIR insana üstün bir ahlâk kazandırır. Zorlukların üstesinden gelmeyi öğretir. Allah tarafından ödüllendirilir. Huzurlu ve güzel bir yaşam kazandırır. Çevresi tarafından saygı ve sevgi görür. Gereksiz yere isyan etmemeyi öğretir.

Sabır, erdemin cesaretidir. Sabırla nezaket birleşince güç doğar. Sabır, umut etme sanatıdır. Sabır acıdır ama, meyvesi tatlıdır. Sabır, ruhun yüceliğini ortaya çıkarır. Sabır, ağrıları dindiren acı bir ot gibidir. Hem can yakar, hem de tedavi eder.

Sabır, bütün peygamberlerin ortak özelliğidir. Allah, onları sabırla denemiş ve sabırla olgunlaştırmıştır. İnsanlar birbirlerine sabırla ilgili dilek dilerken, Allah peygamber sabrı versin derler. Bu söz çok anlamlıdır.

Sabır makamı karar makamıdır. Düşünce ve akıl makamıdır. Sabır, şiddetin ve hiddetin ilâcıdır. Dinlemek ve hoşgörüdür. Gönüller, sabırla iyilikle kazanılır. Gönül kırmak çok kolaydır. Ama yapmak çok zordur. Yaşam, sabırla başlar, devam eder, sabırla sonuçlanır. Sabır, kişilik işidir. Sabır, önce kişinin, ailenin ve bütün hayatın anahtarıdır.

Hz. MEVLÂNA Sabır kurtuluşun yarısıdır der.

BALZACK Her başarıda zaman ile sabır vardır.

Hz. Muhammed (S. A. V) bir yerden geçerken bir köpek ölüsü görür. Herkes burnunu tıkarken, Peygamberimiz o kadar çirkinliğin içinde dişleri güzel der. Her çirkinliğin mutlaka güzel bir tarafı vardır. İşte bunu ayırt etmek önemlidir. Yemeğin tuzunu az atarsak, tadı olmaz. Çok atarsak yenmez. Kıvamını iyi ayarlamak gerekir.

SABIR Arapçadan dilimize geçmiştir. İslâmın beş şartında da sabır vardır. Çünkü dayanma, nefse hakimiyet vardır. Kur'an-a göre sabır, insanın haklı ve doğru çabalarını inanç ve kararlılıkla sürdürmesi, karşısına çıkan zorluk ve olumsuzlukları, cesaret ve metanetle aşabilmesidir. Kur'an-ı Kerimde ayetlerle sabırdan bahsedilir.

SABIR Yaşamın bizlere getirdiği, acı, keder, yoksulluk, felâket, ölüm, katliam, zorbalık ve zalimler karşısında metanetini bozmadan, cesaretini yitirmeden, yılgınlık göstermeden dimdik ayakta durabilmektir.

SABIR Kapıların zorlanmaması gereken yerlerde durmanın, eşikte oturup beklemeyi bilmenin ruhu sükûna erdiren teslimiyetin, umutla ve inançla bekleyişin adıdır.

Her mesleğin kendine göre bir sabır yapısı vardır. Tüm mesleklerin temel ögesi olan öğretmen, sabır küpüdür. Ölü sahibinin yakınına dayanması sabır işidir. Hele hele şehitlerimize dayanmak çok zor. Hem de çok zor.

Allah'ım hepimize dayanma gücü ve sabırlar versin. Daha nice Ramazan Bayramlarına sağlıkla tekrar kavuşmayı nasip etsin. Amin...

SAYGILARIMLA

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mebruke BİCAN Arşivi

SEVGİ

28 Şubat 2024 Çarşamba 22:17