Salgın döneminde grip, nezle, soğuk algınlığına dikkat
Sarayönü Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Melek Çağlayan, mevsim hastalıklarına karşı vatandaşları uyararak korunma yolları hakkında bilgi verdi. Koronavirüs salgınında grip, nezle ve soğuk algınlığına çok daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Çağlayan, bağışıklık sistemini destekleyici önlemler alınması gerektiğini söyledi
Sonbahar döneminde grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların artış gösterdiğine dikkat çeken Melek Çağlayan, ” Mevsimsel Grip; genellikle bahar ve kış aylarında görülen, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Bu hastalık hafif seyredebileceği gibi bazen hayati tehlike oluşturabilir. Virüsle, karşılaşıldıktan sonra 1-3 gün içerisinde belirtiler ortaya çıkar. Hasta kişilerin, öksürük veya aksırık sonucu etrafa saçtığı damlacıkların solunması veya bu damlacıkların bulaştığı yüzeylere temas edildikten sonra ellerin ağız, burun veya göze sürülmesi ile bulaşır. Risk grubunda yer alan kişilerde hastalık diğer kişilere göre daha ağır seyredebilmektedir. Bu kişilerde zatürre, bronşit ve kulak enfeksiyonları gibi ikincil bakteriyel enfeksiyonlar meydana gelebilir. Gribin genellikle belirtilerine yönelik, hastanın konforunu sağlayıcı tedavi verilmektedir. Hekim tavsiyesi dışında ilaç kullanılmamalıdır.” dedi.
Ezbere ilaç kullanmayın
Bazı önerilerde bulunan Çağlayan, “Hapşırma ve öksürme sırasında tek kullanımlık kâğıt mendil kullanılmalıdır ve kullanıldıktan sonra etrafa temas ettirilmeden çöpe atılmalıdır. Eğer mendil yok ise kolun iç kısmı kullanılarak ağız ve burun örtülmelidir. Hasta olanların kalabalık ortamlarda bulunmamaları, evden çıkmamaları ve evde istirahat etmeleri hastalık bulaşmasının önüne geçmek için önemlidir. Gripten korunmanın en önemli yolu kişisel hijyen kurallarına dikkat etmek ve ellerin bol su ve sabun ile yıkanmasıdır. Kalabalık ortamlarda uzun süre bulunmak grip bulaşmasında etkili olduğundan, gerekli olmadıkça bu gibi ortamlardan uzak durulması önerilmektedir. Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır. Ağız, burun ve gözlere kirli eller ile temas edilmemelidir. Hastanın temas ettiği veya virüsün bulaşmış olabileceği sık kullanılan ve dokunulan yüzeyler sık sık temizlenmelidir.” şeklinde konuştu.