Sanayi esnafı çırak bulamıyor

Sanayi esnafı çırak bulamıyor
Sarayönü esnafı artan iş yoğunluğuna karşılık çalıştıracak çırak ve kalfa bulamamaktan şikayetçi. İlçede genç nüfusun olmamasından yakınan esnaflar çalıştıracak çırak bulmanın giderek zorlaştığını ifade edip meslek liseleri öğrencilerinin sektöre yönlendirilmesi gerektiğini dile getiriyor.

Sarayönü sanayi esnaflarından Saraypen İşletmesi sahibi Mehmet Yıldırım, sadece kendi sektöründe değil, genel olarak tüm sektörlerde aynı sorunun yaşandığını belirterek çözüm için meslek liseleriyle işbirliği yapılması gerektiğini söyledi.

Sanayinin gelişmesi için kalifiye elemanların yetiştirilmesinin önemine vurgu yapan Yıldırım, ilçede genç nüfusun olmadığını belirtti.

sanayi-esnafi-cirak-bulamiyor-1.jpg

Sarayönü'nde ve benzer bölgelerdeki esnafların çırak bulma sorununun çözümü için meslek liseleriyle işbirliği yapılması ve eğitim sisteminin gözden geçirilmesi gerektiğini savunan Yıldırım, bu adımların atılmaması halinde ülkenin sanayi sektöründe ciddi bir eleman açığı yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Meslek Liseleriyle işbirliği kurulmalı

Üretimin ve sektörlerin işleyebilmesi için bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini dile getiren Yıldırım,” Şu anki durumda, çırak bulmak gerçekten zorlu bir süreç haline geldi. Çözüm için eğitim sisteminin gözden geçirilmesi gerekiyor. Çocuklar okullarından mezun oluncaya kadar ciddi bir süre geçiyor. Ardından askerlik derken çıraklık yaşı geçiyor.

sanayi-esnafi-cirak-bulamiyor.jpg

Sonuçta herkes mutlaka okuyacak diye bir kural yok. Önceden okumayacak olanlar erken yaşta mesleğe yöneliyordu. Meslek liseliler de daha iyi değerlendirilebilir. Onların da meslek sahibi olmaları sağlanabilir. Eğitim programlarının iş dünyasının gerçek ihtiyaçlarına göre olması önemli. Bu şekilde, öğrenciler mezun olduklarında sektöre hemen adapte olabilirler.

Öğrencilere pratik deneyim imkanları sunmalıyız. Yaz aylarında staj programları düzenleyerek, gençlerin iş hayatını daha yakından tanımalarını sağlayabiliriz. Ayrıca, esnafı da çırak yetiştirmeye teşvik etmek önemli." şeklinde konuştu.