Sanayide harman dönemi bereketi

Sanayide harman dönemi bereketi
Sarayönü sanayisinde harman dönemi bereketi yaşanırken esnaflar en yoğun dönemleri yaşıyorlar. İş potansiyelinin bir hayli yüksek olduğu şu dönemde birçok esnaf müşterilerine yetişmekte zorluk yaşıyor.Oto lastik sektöründe...

Sarayönü sanayisinde harman dönemi bereketi yaşanırken esnaflar en yoğun dönemleri yaşıyorlar. İş potansiyelinin bir hayli yüksek olduğu şu dönemde birçok esnaf müşterilerine yetişmekte zorluk yaşıyor.

Oto lastik sektöründe faaliyet gösteren İsmail Top, en yoğun dönemlerini yaşadıklarını ifade ederek, "Çok şükür işlerimiz güzel. Çok bereketli bir harman oluyor. Akşamları bile çalışıyoruz. Yolda kalanlara da hizmet veriyoruz. Mümkün olduğunda vatandaşı mağdur etmemek için elimizden geleni yapıyoruz. Sarayönü'nde tek lastikçi kaldığımız için zaman zaman müşterilerimize yetişemiyoruz. Onlardan af diliyoruz. Bizim ölü dönemimiz sadece yılbaşından bahar başına kadar. Onun dışında işlerimiz iyi oluyor. En yoğun dönemlerimizde harman zamanı, pancar söküm zamanı ve mevsim geçişleri oluyor. Harman zamanı telefonlarımız 24 saat hiç susmuyor. Şu anda sanayide iş yapmayan yok. Kaynakçısından marangozuna, tamircisinden imalatçısına kadar herkesin eli dolu. Sanayide iş var ama esnaf yok. Mesela dizel motor tamircisi, frenci, kaportacı, boyacı yok. Olsalar bunlarda iyi iş yaparlar. Sanayide 3 elektrikçi var ama mesela 2 tane daha olsa onlarda çalışır. Bir tane lastikçi var ama 2-3 tane daha olsa onlarda çalışır. Sanayimizde iş potansiyeli var ama bunu kullanacak esnaf yok." dedi.

Balya sektörüne ilgi arttı

Tarım faaliyetlerinin yoğun olduğu dönemler parça satışlarının arttığını kaydeden yedek parçacı Cumhur Kas, yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin tahıl ambarı Konya ise Konya'nın tahıl ambarı Sarayönü'dür. Uçsuz bucaksız verimli topraklarımızda ne yazık ki sulu tarıma geçemedik. İlçemizde genellikle kuru tarım yapılmaktadır. Yağmurların geç kalmasından dolayı bölgemizde verim istenen seviyeye ulaşamadı. Ülkemizde hayvancılığın artması nedeniyle sap ve samana verilen değer artmıştır. Bu bağlamda yeni bir sektör oluştu. Geçtiğimiz yılların aksine çok fazla balyacı ve samancı sanayimize geldi. Yıllardır balyacılık yapan hemşerilerimiz ve çiftçiye kiraya gelen yabancılar dışarıda bu sene büyük ölçekli firmalarda ilçemizde sap ve saman ticaretine başladı. Bu durumda bizim iş hacmimizi olumlu yönde etkiliyor." şeklinde konuştu.

Sanayide yüzler gülüyor

Cumhur Kas, hasat döneminin uzamasının sanayiye olumlu etkisi olduğunu ifade ederek, "Bölgemizin hasadı genelde Temmuz ayını ilk haftasında başlarken mevsimler etkilerden dolayı çok daha erken başladı. Hasat dönemi başka bölgelerle çakıştığı için önceki yıllarda olduğu kadar fazla biçer ilçemize gelmedi. Bundan dolayı hasat süresi uzadı. Hasat döneminin uzaması da sanayiyi olumlu etkiliyor. Sanayimiz yılın en hareketli günlerini yaşıyor. Buda sanayi esnafının yüzünü güldürüyor. Hasadın ardından saman ve balya, devamında tarla bozumu ve ekim hazırlığı, ardından ekim ve sonrasında kış hazırlığı yapılacağından dolayı işlerimiz kış günlerine kadar hareketli geçer. Bizim sadece kış döneminde 3 ayımız ölü sezon olarak geçiyor." ifadelerini kullandı.

"Tüm esnaflarımızın işi iyi"

Sanayide hiç bir şekilde iş sorunu olmadığını vurgulayan oto elektrik ustası Sedir Yalçın ise şunları söyledi: "Yaz dönemi ilçemiz sanayisinde bir hayli yoğun geçiyor. Ben kendi şahsıma işlere yetişemiyorum. Diğer dönemlerde dışarıya çıkıp arıza da gidebiliyorum ama bu sıkışık dönemde dışarıya çıkamıyorum. Bizi arıza çağıran müşterilerimizi de istemeden boş çevirip mağdur ediyoruz. İş potansiyelinden memnunum. Benim müşteri bulamama gibi bir problemim yok. Çalışana sanayimizde iş çok. Sanayimizde bir durgunluk yok. Genel olarak tüm esnaflarımızın işi iyi. Tek sıkıntımız parça fiyatlarının yükselmesi. Parça fiyatları müşterilerimizi biraz mağdur ediyor ama arızaların mutlaka yapılması gerektiği için müşteriler bu fiyatlara katlanmak zorunda kalıyor. Bu durum bizi de üzüyor. Yaza göre kışın biraz işler düşüyor ama yinede boş kalmıyoruz."