Zeliha BÜYÜKCENGİZ

Zeliha BÜYÜKCENGİZ

SARAYÖNÜ AĞIZLARI, SÖZLÜĞÜ - 9

*Cart - Curt : Anlamsız, boş şeyler. Örnek : Omar'ın uşak anca cart - curt işlerle uğraşıyor.

*Galgımak : Eşyaların üzerinde devinmek, atlayıp zıplamak. Örnek : Gomşunun uşakları evin her yirinde galgıdılar, tozu dumana gattılar.

*Gök görmedik : Daha önce sahip olmadığı şeyleri sonradan sahip olunca olumsuz davranışlarda bulunan kimse, sonradan görme. Örnek: Görgülü kişiler gördüğünü işler, gök görmedik kişiler ne görsün ki ne işler?

*Gubuz : Kendini beğenmiş, ukala. Örnek :Şavka gıı,öteğennek Zayide:”-Gelin gızım pek gözel.” diye gubuz gubuz gonuşuyordu.

*Güdük : 1- İçi yağlı, üzeri susam, haşhaş, çörek otu kaplı yağlı, lezzetli küçük,kısa ekmek. 2-Kısa boylu insan veya eşya. Örnek :Nenem tandırda ekmek bişirince ardından güdük de yapardı.

*Hakbayram sanmak : Sevinmek. Örnek :Hay yavrım,bu garının aklı pek kıt, yüzüne gülen herkesi iyi diye hakbayram sanıyor.

*Hödük : Kaba, saygısız, cahil, nezaketsiz, zarafetsiz, erkek veya kadın. Örnek :Ak bacım Bediriye, Miyase’nin herif de pek hödük. Ankara’dan gelen misafirleri, mesarif(masraf) çıkaracaklar diye başından aşırmış.

*Irzı gırık : Başkasının namusuna göz diken kimse. Örnek : Televizyonlar, telefonlar çıkınca ırzı gırıklar o kadar çoğaldı ki, yalnız gezmeye korkuyoruz.

*İmanı gırık : Sarayönü'nde aşağılayıcı bir ifade olarak kullanılır. "İmanı zayıf" manasında bir hakaret sözüdür. Örnek :İmanı gırıklar yüzünden bet bereket kalktı.

*Mıcığını sallamak: İstenmediği halde bir yerde durmak, verilmek istenmediği halde bir şeyi almak için beklemek. Örnek : Düğün evine davet idilmediği halde gelip, yimek yiyecem diye mıcığını salladı oturdu yüzsüz.

*Yanıgara : Domates gibi sebzelerin, elma, armut gibi meyvelerin toprağa değen kısmının çürümesi. Örnek : Bahçadaki domatalar (domates) yanıgara olmuş hay guzum, seleye toplayıvir.

*Zımman : Tamamen. Örnek : Sular zımman kesildi.

*Zımzırlak : Hiçbir şeyi yok, bomboş. Örnek :Eldeki paraları bitince zımzırlak galagalmışlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Zeliha BÜYÜKCENGİZ Arşivi