Sarayönü MYO’da topraksız tarım denemeleri

Sarayönü MYO’da topraksız tarım denemeleri
Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Organik Tarım Programı öğretim görevlileri tarafından topraksız tarım denemeleri başlatıldı.Öğretim görevlileri Dr. Metin Aydın ve Dr....

Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Organik Tarım Programı öğretim görevlileri tarafından topraksız tarım denemeleri başlatıldı.

Öğretim görevlileri Dr. Metin Aydın ve Dr. Murat Demirsoy tarafından hazırlanan ve Selçuk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Merkezi tarafından desteklenen araştırma projesi çerçevesinde yüksekokulda bulunan polikarbon sera içerisinde 50 metrekare alanda topraksız katı kültür ortamı tesis edildi.

Tesisin kurulumu için BAP merkezi yüksek okula 17 bin liralık katkı sağladı.

Proje hakkında bilgi veren Dr. Metin Aydın, yaptığı açıklamada, “Bu tesiste özellikle bölgesel orjinli organik materyallerin topraksız tarımda katı kültür materyali olarak kullanım imkanları araştırılmaktadır. Projenin temel amacı özellikle ithal edilen cocopeat ve diğer yetiştirme ortamlarının yerine kullanılabilecek yerli organik ve inorganik materyallerin çeşitlendirilmesini sağlamak ve hem ülkemizi bu alanda dışa bağımlılıktan uzaklaştırmak hem de mevcut kullanılan ithal ürünlerle aynı kalitede yerli ürünleri geliştirerek üreticilere yol göstermektir.” dedi.

“Hindistan cevizi torfunda yetiştiriliyor”

Aydın, sistemin topraktan ari olarak yüzeyden yaklaşık 40 cm yükseklikte özel sabit sehpalar üzerine kurulu taşıma bantlarında kurulduğunu dile getirerek, “drip sulama sistemi ve gübreleme  otomasyonu, devamlı sıcaklık ve nem ölçümleri yapan Data Logger sistemi gibi otomatik sayılabilecek bir üretim bandı halinde tasarlanmıştır. 2020 yılı itibarı ile topraksı tarım ünitesinde biber yetiştiriciliğinde farklı organik gübrelerin verim ve kalite üzerine etkileri başlıklı araştırma projesi devam etmektedir. Bu amaçla hindistan cevizi torfunda ekonomik değeri oldukça yüksek olan Kaliforniya biberi üzerinde humik asit, deniz yosunu, sıvı solucan gibresi ve amino asit ihtiva eden gübreler kullanılarak bu gübrelerin veim ve özellikle kaliteye etkileri araştırılmaktadır.” şeklinde konuştu.

“Farklı denemeler yapılacak”

2021 yılı programında farklı denemeler de gerçekleştirileceğine değinen Aydın, şunları söyledi: “Darklı birki türlerinde hindistan cevizi torfuna ilave olarak katı solucan gübresi, atık mantar kompostu, vermikülit materyalleride yetiştirme ortamı olarak kullanılarak projenin hedefine ulaşması amaçlanmaktadır. Başarılı olunmsaı durumunda ülkemizde ilk kez cocopeat ve torfa alternatif yerli organik materyallerin kullanımı sağlanmış ve ülke ekonomisine katkıda bulunulmuş olacaktır.”