Sarayönülü üreticilere fasulye tohumu dağıtıldı

Sarayönülü üreticilere fasulye tohumu dağıtıldı
Tarım Bakanlığının 2021 yılı yatırım programı dahilinde, ülke ihtiyaçlarına cevap verecek miktarda ve kalitede ürünün istenilen yer ve zamanda pazara sunulabilmesi, diğer ülkelerle rekabette üstünlüğün sağlanarak dış...

Tarım Bakanlığının 2021 yılı yatırım programı dahilinde, ülke ihtiyaçlarına cevap verecek miktarda ve kalitede ürünün istenilen yer ve zamanda pazara sunulabilmesi, diğer ülkelerle rekabette üstünlüğün sağlanarak dış satımın artırılması, amacıyla “Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi” uygulanmaya başladı.

Bu kapsamda 2021 yılında il müdürlüğünce hazırlanan ve bakanlıkça uygun görülen 4.750.000 TL’lik bütçe ile Kuru Fasulye, Mercimek, Arpa ve Yulaf üretiminin geliştirilmesi projeleri yürütülecek.

Kuru fasulye tohumu dağıtımı için Sarayönü ilçemizde çiftçilerimizle bir araya gelen İlçe Müdürü Güngör Çiğdem, “Türkiye’de yemeklik tane baklagiller içerisinde önemli bir yere sahip olan kuru fasulye, içerdiği protein oranının yüksek olması ( %23-24) nedeniyle insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. TÜİK 2019-2020 pazarlama yılı verilerine göre ülkemizin yeterlilik oranı kuru fasulye için %88’dir.” dedi.

Fasulye yetiştiriciliğinden birim alandan yüksek verim elde edilmesinin üretici ve ülke ekonomisi açısından büyük önem taşıdığını kaydeden Çiğdem şöyle konuştu:

“Bilindiği üzere baklagiller, kurak alanlarda, toprağa azot bağlayarak doğal gübreleme yapan , topraktaki organik faaliyetleri canlandıran , bir sonraki ürün için azot ve su birikimi yapan, tuzu topraktan uzaklaştıran sera gazlarını azaltıcı etkide bulunan doğa ve toprak dostu materyallerdir. Ülkemiz topraklarının genelinin organik maddece fakir ve alkali toprak olduğu düşünüldüğünde ekim nöbetinde kullanımının yaygınlaştırılması oldukça önemlidir.”

Çiğdem, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İlçemizde kuru fasulye üretimin geliştirilmesi projesi kapsamında sertifikalı çiftçilerimize 22.300 kg kuru fasulye tohumu dağıtılmıştır. İlçemizde ki kuru fasulye üretimini arttırmayı hedefliyoruz. Baklagillerin üretimini arttırmayı planlıyoruz. Bu proje hem ilçemizin ekonomisine katkı sağlayacak, hem de elde edilen mahsul türünün çeşitlendirilmesini sağlayacak. Bugün projenin uygulandığı tüm ilçelerde %25 çiftçi, %75 Bakanlık katkılı kuru fasulye tohumu dağıtılmaktadır. Projemizden yararlanan tüm çiftçilerimize hayırlı olsun.”