Sarayönü'nde 878 adli olay yaşandı

Sarayönü'nde 878 adli olay yaşandı
Adli makamlardan alınan bilgiye göre, Sarayönü'nde 2018 yılı içerisinde toplam 878 adet adli olay meydana geldiğini bildirildi. Meydana gelen bu olaylar için yapılan soruşturmalarda, 306 adet kovuşturmaya yer olmadığına dair karar...

Adli makamlardan alınan bilgiye göre, Sarayönü'nde 2018 yılı içerisinde toplam 878 adet adli olay meydana geldiğini bildirildi. Meydana gelen bu olaylar için yapılan soruşturmalarda, 306 adet kovuşturmaya yer olmadığına dair karar tanzim edildi. 116 adli olay hakkında ise iddianame tanzim edilerek kamu davası açıldı. 83 adli olay ise alternatif uyuşmazlık çözüm yolu olan uzlaştırma bürosuna gönderilerek nihayete erdirildi.

Sarayönü'nde meydana gelen adli olayların, ilçe nüfusu göz önüne alındığında makul seviyede olduğu görülüyor. Bu durumun ortaya çıkmasında adliye, emniyet ve jandarma teşkilatının uyumlu ve koordineli çalışması, mağdurların hak ve hukuklarının korunması noktasında şüpheli şahısların işledikleri iddia edilen suçlarla etkin soruşturma usullerinin uygulanması etkili oldu. Aynı zamanda Sarayönü'nde vatandaşların alternatif uyuşmazlık çözüm yolu olan uzlaştırma müessesesine ilgi göstermeleri de etkili oldu. Her ne kadar suç oranları nüfusa göre makul kabul edilse de daha huzurlu ve güvenli bir Sarayönü için koordineli işbirliğinin devam etmesi ve vatandaşlarımızın da adli olaylara karşı güvenlik birimleriyle iş birliği içinde olması ilçemizdeki suç oranını daha da düşürecektir.

Uzlaşma mahkemenin yükünü azaltıyor

6763 sayılı kanun ile yeniden düzenlenen uzlaştırma kurumu yasada belirtilen belirli suçlar hakkında bu suçların mağdurları ve şüphelileri arasında edimli veya edimsiz bir şekilde uygulanan, tarafların kendi aralarında anlaşarak ve kabul ederek belirtilen suçlar hakkında soruşturmaları sona erdiren bir kurumdur. Bu kurum sayesinde mahkemeleri iş yükü azalmakta, genel de basit suçlar yönünden vatandaşların kendi arasında anlaşma sağlayarak ayrıca toplumsal barışta sağlanmaktadır. Bu kuruma olan ilginin artması, mahkemelerin iş yükünü azaltarak diğer yargılamalarından hızlanmasını sağlayacaktır.