Sarayönü'nden Sri Lanka'ya yardım eli

Sarayönü'nden Sri Lanka'ya yardım eli
Konya İHH İnsani Yardım Derneği Sarayönü Temsilciliği, Hint Okyanusu'nda bir ada devleti olan Sri Lanka’nın Batticaloa bölgesindeki çoğunluğu Müslüman olan Irakakandiy şehrine sağlık merkezi yaptırıyor. Sri Lanka hükümeti,...

Konya İHH İnsani Yardım Derneği Sarayönü Temsilciliği, Hint Okyanusu'nda bir ada devleti olan Sri Lanka’nın Batticaloa bölgesindeki çoğunluğu Müslüman olan Irakakandiy şehrine sağlık merkezi yaptırıyor. Sri Lanka hükümeti, proje için inşaatın yapılacağı alan şartlı olarak Konya İHH İnsani Yardım Derneği'ne tahsis etti. Geçtiğimiz günlerde Sri Lanka'ya bir seyahat düzenleyen İHH Sarayönü Gönüllülerinden Veysel Karani Topçuoğlu, adı "Sarayönü Sağlık Merkezi" olacak projenin temel atma törenine katılarak ilk tuğlayı koydu. Sağlık merkezinin tamamlanmasının ardından yılda 1500 kişiye hizmet vermesi bekleniyor. 165 bin liraya inşa edilmesi planlanan sağlık merkezi, Sarayönülü hayırseverlerin yardımlarıyla yaptırılacak.

Konya İHH İnsani Yardım Derneği Sarayönü Temsilciliği, sağlık sorunlarının hat safhada olduğu Sri Lanka’nın Batticaloa bölgesindeki çoğunluğu Müslüman oluşan Irakakandiy şehrine umut oldu.

Konya İHH İnsani Yardım Derneği Sarayönü Temsilciliği tarafından gerçekleştirilen proje ile Irakakandiy şehrine sağlık hizmeti sağlaması amacıyla sağlık merkezi yapılıyor.

Çalışmalarla ilgili olarak bilgi veren Konya İHH İnsani Yardım Derneği Sarayönü Temsilcisi Mustafa Selman Öztürkçü yaptığı açıklamada, "Derneğimiz Sarayönü Temsilciliği olarak ilçemiz adına yapılabilecek yardım faaliyetleri ile ilgili planlamalar yapmaktaydık. Konya merkezimiz ile istişareler tamamlandıktan sonra acil durumu olduğundan Sri Lanka ülkesi tavsiye edildi. Birkaç yatırım programı vardı ve Sarayönü Temsilciliği olarak bu programların içerisinden Sağlık Merkezini seçme kararı aldık." dedi.

Sri Lanka’nın Batticaloa bölgesindeki Irakakandiy şehrinde veya çevresinde sağlık ocağı ve hastane bulunmadığını anlatan Öztürkçü, "Bu bölgede nüfusun çoğunluğunu Müslümanlar oluşturan bölgede hastaneye gitmek için külfetli seyahatlere katlanmak zorunda kalıyorlar, özellikle hamile kadınların hamilelik dönemleri oldukça zorlu geçmektedir." şeklinde konuştu.

İlk tuğla koyuldu

Öztürkçü, inşaatın başladığını ifade ederek şöyle konuştu: "İlçemiz Temsilciliğinden yetim sorumlusu arkadaşımız Veysel Karani Topçuoğlu geçtiğimiz Çarşamba günü Konya İHH İnsani Yardım Derneği ile heyet olarak Sri Lanka’ya seyahat ettiler. Irakakandiy şehrinde adının da "Sarayönü Sağlık Merkezi" olarak tescillenen Sağlık Merkezi projemiz için temel atma törenlerine katıldı ve ilk tuğlayı koymuştur."

Hayırseverlerin yardımları ile

Sağlık merkezinin Sarayönülü hayırseverlerin yardımlarıyla inşa edileceğini vurgulayan Mustafa Selman Öztürkçü, "Yıllık 1500 kişiye hizmet vermesi beklenen Sağlık Merkezimiz toplamda 111 metrekare olacaktır. İçerisinde Kadın doğum kliniği başta olmak üzere çocuk aşısı kliniği, yaşlı bakımı kliniği, danışmanlık hizmetleri bulunacağı ve kırsal bölgede tek sağlık merkezi olma özelliğine sahip olacak tek katlı bir sağlık merkezi olarak inşa edilecektir. Projede hasta bekleme ve müşahade salonu, doktor odası, aşı odası, ilk yardım odası ve tuvaletler mevcut olacaktır. Proje maliyeti yaklaşık 35 bin avro yani 165 bin Türk Lirasıdır." dedi.

Altı ay sonra açılacak

Projenin Sri Lanka hükümetine ait bir arazi üzerine yapıldığını dile getiren Öztürkçü, "Sri Lanka hükümeti ile Konya İHH İnsani Yardım Derneğimiz arasında yapılmış protokol ile derneğimize devir işlemleri tamamlanmıştır. Şuan arazi üzerinde bir adet (2 sınıflık) okul ve 28 m2 salon mevcuttur. Sarayönü Temsilciliği bu kompleksin içerisine sağlık merkezi yaptırmasının yanında Ilgın Temsilciliği de Ana Okul projesini almıştır. Projeler yaklaşık altı ay içerisinde tamamlanıp Sri Lanka halkın kullanımına sunulacaktır." şeklinde konuştu.

Türkiye'yi çok seviyorlar

Ülke halkının Türkiye'yi çok sevdiğine de değinen Öztürkçü, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Halka neden Türkiye'yi sevdiklerini sorduğumuzda duygulandıran cevaplar aldık. Türkiye su kuyuları açtırıyor, cami, okul, meslek edindirme kursları gibi vakıflar açıyor, destekliyor, yardım ediyor, yetimhaneler, hafızlık merkezleri yaptırdılar, sağlık ocağı ve ana okulu yaptıracak ve biz bunlar için teşekkür ediyoruz Türk Halkına. Ama Türkiye’nin başka bir değeri var, bize sadece yardım ediyorlar ve ortada bir sömürü olmadığı çok net gözüküyor. Bizim eğitimimize, gelişmemize destek veriyorlar ifadelerini kullandılar."

Sri Lanka neresi?

Sri Lanka Hindistanın 31 km güneyinde bulunan bir ada ülkesidir. Büyüklüğü yaklaşık Konya’nın iki kadar olup nüfusu 21 milyon 675 bin 648dir ve bu nüfusun yaklaşık yüzde sekizini (1.734.051) Müslümanlar oluşturmaktadır. Tropikal iklime sahip olan ülke yıllarca İngiltere sömürgesinde kalmış olup 4 Şubat 1948 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir.