Sarayönü’nün elması yurt dışına ihraç ediliyor

Sarayönü’nün elması yurt dışına ihraç ediliyor
Sarayönü’ne bağlı Başhüyük mahallesinde yetiştirilen, coğrafi ve iklimsel özelliklerle lezzetlenen bodur elma, Türkiye pazarını görmeden birçok ülkeye ihraç ediliyor. Elma üreticisi Musa Tutar yaptığı açıklamada, “Elmamız...

Sarayönü’ne bağlı Başhüyük mahallesinde yetiştirilen, coğrafi ve iklimsel özelliklerle lezzetlenen bodur elma, Türkiye pazarını görmeden birçok ülkeye ihraç ediliyor. Elma üreticisi Musa Tutar yaptığı açıklamada, “Elmamız daha dalındayken satılıyor ve iç pazarı görmeden yurt dışına gidiyor. Gereksiz hiçbir ilaç ve gübre kullanmıyoruz. Bu yüzden ihraç ederken de zorluk çekmiyoruz.” dedi.

Sarayönü’nde yetişen, iklimsel ve coğrafi özelliklerle lezzetlenen bodur elma, daha dalındayken satılıyor. Her yıl ortalama 400 ila 600 ton arası hasadı yapılan elma, aralarında Avrupa ülkelerinin de bulunduğu birçok ülkeye ihraç ediliyor.

Başhüyük mahallesinde 20 yıl önce yurt dışından getirdiği fidanlarla elma bahçesi kuran Musa Tutar, İyi Tarım Uygulamaları ile yetiştirdiği elmaları dünya pazarına sunuyor.

Karasal iklim şartlarının etkili olduğu bölgede, gece-gündüz sıcaklık farkının fazla olmasından dolayı, aroması, şeker oranı ve sertliği, standartların üzerinde olan elma, renk yapısıyla da albenisini arttırıyor. Bölgede nem oranının düşük olması, elma yetiştirilen diğer birçok bölgeye göre ilaç kullanımının yarı yarıya düşmesine imkan sağlıyor.

Gereksiz ilaç ve gübre kullanımı olmadan, yaklaşık 200 dönümlük bahçede yetiştirilen elmalar, bahçenin üzerini tamamen örten file ile dolu zararı ve güneş yanığından korunuyor. Bahar döneminde yapılan seyreltme işlemi ile elmaların standart bir kaliteye ulaşması sağlanırken, tamamı ihraç edilecek elmalar, işçiler tarafından özenle toplanıyor.

Elma bahçesinin sahibi Musa Tutar, yetiştirdikleri elmanın, daha dalındayken talep gördüğünü ve satıldığını söyledi.

"Kalitemizden ödün vermiyoruz"

Tutar, Avrupa standartlarını yakalamak için Avrupalılar gibi çalıştıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"İyi Tarım Uygulamaları sertifikamız var. İlaçlamamız, gübrelememiz, ot mücadelemiz tamamen İyi Tarım Uygulamaları prosedürlerine uygun. Gereksiz hiçbir ilaç ve gübre kullanmıyoruz. Tamamen orijinal ürünler kullanıyoruz. Dolayısıyla bu bizim verimimize de, kalitemize de yansıyor. Bu yüzden ihraç ederken de zorluk çekmiyoruz."

Yalnızca ihracat amaçlı çeşitlerin üretimi yaptıklarına değinen Tutar, şunları söyledi: "Elmamız, tamamen yeni nesil elma dediğimiz, tam bodur elma fidanlarından yetişen ürünlerdir. Yetişen elmalarımız tamamen ihraç amaçlı. Yazlık olarak 'Gala', kırmızı çeşitlerimizde 'Red Chief', 'Starking', bunun yanında 'Golden', 'Granny Smith' bir de 'Fuji' olarak beş çeşit elmamız var."

“Elma iç pazarı görmüyor”

Yetişen elmanın Türkiye pazarını görmeden tamamen yurt dışına ihraç edildiğini kaydeden Tutar, "Bu sene, 400 ton civarında rekolte beklentimiz var. Genellikle ihracatımızı Doğu Avrupa ülkelerine, Rusya'ya, Arap ülkelerine, Hindistan'a ve Pakistan'a yapıyoruz. Oralardan dolaylı olarak Avrupa ülkelerine de gidiyor." diye konuştu.