"Sarı altın" yüz güldürdü

"Sarı altın" yüz güldürdü
Sarayönü’nde son yıllarda üretimi artan, taban fiyatın yüzde 40 üzerine çıkan fiyatından dolayı çiftçiler arasında "sarı altın" olarak da anılan mısır, üreticisinin yüzünü güldürüyor. Türkiye'de mısır üretiminin...

Sarayönü’nde son yıllarda üretimi artan, taban fiyatın yüzde 40 üzerine çıkan fiyatından dolayı çiftçiler arasında "sarı altın" olarak da anılan mısır, üreticisinin yüzünü güldürüyor. Türkiye'de mısır üretiminin üçte birinin gerçekleştirildiği Konya Ovasında, buğdaydan sonra en çok üretimi gerçekleştirilen ürün, fiyatıyla da üreticiyi memnun ediyor.

Tarımsal faaliyetlere uygunluk açısından dünyanın en önemli ovalardan biri konumundaki Konya Ovası'nda çiftçi, sezonun son ürünlerinden mısırın hasadını tamamladı.

Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, önemli bir tahıl ürünü olan mısırın, kalitesi ve fiyatıyla çiftçiyi sevindirdiğini söyledi.

Çelik, piyasa fiyatlarının, taban fiyatını geçerek beklenenin çok üzerine çıktığını ve bu yıl Konya'da yaşanan verim kaybını yüksek fiyatın telafi ettiğini dile getirdi.

"Sarayönü’nde üretim artıyor"

Çiftçilerin mısırı altın kadar değerli gördüğüne değinen Çelik, "Toprak Mahsulleri Ofisi, ton fiyatını 1325 lira açıklamıştı fakat Konya Ticaret Borsası’nda 1900 liraya kadar dayandı. Bu da çiftçiler arasında mısır için 'sarı altın' tabirinin sık kullanılmasına neden oldu." diye konuştu.

Mısır ekim alanlarının son yıllarda çok ciddi miktarda arttığını vurgulayan Çelik, sözlerine şöyle devam etti:

"Geçmişte bölgede sınırlı miktarda olan üretim, bugün ciddi tonajlara çıktı. Her geçen yıl da artıyor. Su tarlaların neredeyse tamamına yakında mısır tarımı yapılıyor."

"Fiyat beklentimizin üzerine çıktı"

Mısır üreticisi Musa Tutar da beklentilerinin bir hayli üzerine çıkan fiyatların, kendilerini ziyadesiyle memnun ettiğine dikkat çekti.

Tutar, "Geçen yıl dekardan 1600-1700 kilo alırken, bu yıl verim 1000-1100 kiloda kaldı. Bu da çıkışların yaşandığı ilkbahar dönemindeki don zararından kaynaklandı. Verim düşmesine rağmen bu yıl fiyatların beklentimizin çok üstüne çıkması, yaşadığımız kaybı ortadan kaldırdı." ifadelerini kullandı.

"Mısır çiftçinin yüzünü güldürdü"

İlçemizin bir başka çiftçisi Tahir Sertdemir ise bu yıl 250 dekar alanda mısır ektiklerini yüksek getirisinden dolayı gelecek yıl daha çok üretmeyi planladıklarını belirtti.

Verimde sıkıntı yaşayan bazı çiftçiler olmasına rağmen kendisinin dekardan 1600 kilo ürün aldığını dile getiren Sertdemir, "Fiyatı da çok güzel. Bu kadar yükselmesini beklemiyorduk. Mısır bu sene gerçekten yüzümüzü güldürdü. " ifadesini kullandı.