Seçime 5 gün kaldı

Seçime 5 gün kaldı
Seçmenler, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için 31 Mart'ta sandığa gidecek.Her Mahalli idareler seçimlerinde 57 milyon seçmen oy kullanacak, seçimlerde 12 siyasi parti yarışacak.Büyükşehirlerde seçmenler,...

Seçmenler, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için 31 Mart'ta sandığa gidecek.

Her Mahalli idareler seçimlerinde 57 milyon seçmen oy kullanacak, seçimlerde 12 siyasi parti yarışacak.

Büyükşehirlerde seçmenler, “büyükşehir belediye başkanı”, “belediye başkanı”, “belediye meclis üyeliği” ile “muhtarlık ve ihtiyar heyeti” için oy kullanacak.

Büyükşehir olmayan illerde ise “il genel meclisi üyeliği”, “belediye başkanı”, “belediye meclis üyeliği” ve “muhtarlık ve ihtiyar heyeti” için oy verilecek. Köylerde ise “il genel meclisi üyeliği” ile “muhtarlık ve ihtiyar meclisi” için oy atılacak.

Yerel seçime 12 siyasi parti katılacak.

YSK kararı uyarınca, Adalet ve Kalkınma Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Halkların Demokratik Partisi, İYİ Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Türkiye Komünist Partisi ve Vatan Partisi seçime katılacak.

Oy pusulalarının renkleri

Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası “beyaz”, il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula “turuncu”, belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası “mavi”, belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise “sarı” renkli olacak. Oy pusulaları tek zarfa konulacak.

Seyyar sandıklarda oy kullanımı

Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için bu seçimde de seyyar sandıklar oluşturuldu. Bu seçmenler, seyyar sandıklarda oylarını kullanabilecek. İlk kez 24 Haziran 2018’deki Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde yapılan uygulama, yerel seçimlerle birlikte ikinci kez uygulanmış olacak.