Şeker, kahve kakaoya kuraklık darbesi! Büyük zam geliyor

Şeker, kahve kakaoya kuraklık darbesi! Büyük zam geliyor
Vietnam’da yaşanan kuraklık, kahve fiyatlarını yükseltirken, Fildişi Sahili’nde kakao satışlarına getirilen kısıtlamalar arzın daha da sıkılaşacağını gündeme getirdi. Şeker üretiminde beklenen açık ise fiyatların yükselmesine neden oldu

Dünyanın önde gelen kahve üreticilerinden biri olarak bilinen Vietnam'daki kuraklık ve diğer ülkelerdeki emtia piyasasındaki endişeler, kahve, şeker ve kakao gibi ürünlerin fiyatlarını yakından etkiliyor.

En büyük ikinci kahve üreticisi olan Vietnam’da yaşanan kuraklık kahve ve kakao sektörünü olumsuz etkiliyor. Kahve rekoltesi kuraklık nedeniyle düşerken, piyasaya sürülen ürünün azalması küresel kahve fiyatlarında artış beklentisini beraberinde getiriyor. Uzmanlar, kuraklığın devam etmesi halinde kahve fiyatlarındaki artışın sürebileceğini belirtiyor.

Emtia piyasasında son dönemde yaşanan düşüş eğilimi, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirim zamanlamasına yönelik belirsizlikler ve ABD’de imalat sanayisine ilişkin endişelerin etkisiyle geçen hafta da devam etti. Ancak, belirli ürünlerde arz kısıtlamaları ve üretim riskleri fiyatların yükselmesine neden oldu. Özellikle kahve, kakao ve şeker fiyatları önemli artışlar gösterdi.

Kahvenin yanı sıra şekerde de üretim açığı beklentileri, fiyatların yükselmesine neden oluyor. Uluslararası Şeker Organizasyonu (ISO) 2023/24 sezonunda 689 bin ton üretim açığı olacağını tahmin ediyor. Bu durumun, şeker fiyatlarında da artışa neden olabileceği belirtiliyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ