Sessiz katile kurban olmayın

Sessiz katile kurban olmayın
Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Elif Uzar, kış döneminde soba zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.Uzar, ısınmak için soba kullanılan evlerde yanlış kullanım, ihmal ve hatalı baca bağlantılarından...

Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Elif Uzar, kış döneminde soba zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.

Uzar, ısınmak için soba kullanılan evlerde yanlış kullanım, ihmal ve hatalı baca bağlantılarından çok sayıda insanın zehirlenerek hayatını kaybettiğini söyledi.

Konu hakkında bilgi veren Dr. Elif Uzar yaptığı açıklamada, “Soba, bacalar, ocak ve şöminelerden sızan karbonmonoksit çok kişinin hayatlarını kaybetmesine neden olabilir. Gazyağı, odun, ev içinde mangal yakılması, şofben yanması, kömür, hatta doğal gaz yanması sırasında karbonmonoksit açığa çıkabilir. Sobaların yol açtığı yangın ve karbonmonoksit zehirlenmeleri can ve mal kaybına yol açarken baca gazlarına bağlı olarak evimizin havası da büyük ölçüde kirlenebilir” dedi.

Belirtilere dikkat edin

Karbondioksit gazının renksiz ve kokusuz olduğundan dolayı çoğu kez fark edilmediğini kaydeden Uzar, “Karbonmonoksit zehirlenmesinde zonklayıcı tipte baş ağrısı, görme bulanıklığı, bilinç bulanıklığı, huzursuzluk olur. Bulantı, kusma, havaleler ve değişen derecelerde bilinç kaybı görülebilir. Ancak zehirlenme olup olmadığını gösteren özel bir belirti aranmamalı, kuşkulanıldığında bir gaz sızıntısı olduğunda hemen pencereler açılarak belirti ne olursa olsun kişi açık havaya çıkarılmalıdır. Evde bir kişi fenalaştığında evdekilerin hepsi açık havaya çıkmalıdır. Zehirlenen bir kişiye yardıma koşan kişi de zehirlenme tehlikesine karşı kendisini korumalıdır. Herhangi bir zehirlenme şüphesi halinde vatandaşlarımız derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeli; Acil Sağlık Hizmetlerinin 112 Nolu Telefonu ile yardım talebinde bulunmalıdırlar.” şeklinde konuştu.