Sıcak havalar hayvancılıkta süt verimini etkiliyor

Sıcak havalar hayvancılıkta süt verimini etkiliyor
Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, sıcak havaların büyükbaş hayvanlar üzerindeki etkilerine dikkati çekerek yaşanabilecek sıkıntılara karşı önerilerde bulundu.Hayvanların su ihtiyacının çok önemli...

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, sıcak havaların büyükbaş hayvanlar üzerindeki etkilerine dikkati çekerek yaşanabilecek sıkıntılara karşı önerilerde bulundu.

Hayvanların su ihtiyacının çok önemli olduğunu belirten Murat Ceran, “Bu sıcak günlerde  en fazla tüketilen madde su olsa gerek diye düşünüyorum. Hayvanların da su ihtiyaçları bizim gibi öncelikli bir konudur. Kaliteli suyun mutlaka sağlanmasının yanında suyun hayvan tarafından istekle içilmesi için bazı özelliklerinin de tam olması gerekiyor. Aksi taktirde hayvan suyu içmek istemeyebilir, bu da verim ve sağlığına olumsuz olarak yansır.” dedi.

Yapılan araştırmalarla ineklere çevre sıcaklığına göre daha soğuk su vermenin bir avantaj sağlamadığının tespit edildiğini belirten Başkan Ceran; “Yapılan araştırmalara göre süt ineklerinde su soğuk içirilse daha mı iyi olur sorusu irdelenmiş ve 10 C’ de ki su tüketimi ile 28 C’de çevre sıcaklığında bulundurulan su tüketimi arasında herhangi bir fark bulunmamıştır. Yani suyu çevre sıcaklığından daha fazla soğutmak ilave bir avantaj sağlamamıştır. Hatta bazı araştırmalarda özellikle soğutulmuş suyun inekler tarafından daha az tercih edildiği belirlenmiştir. Yaklaşık 10 °C’de soğutulan su günde 24.8 litre içirilirken 28 °C’de bulunan sudan hayvanlar günde 31 litre içmişlerdir.

Hayvanın az su tüketmesi de üretimini olumsuz etkilemiş olur. O yüzden besi hayvanlarımızın ortalama sıcaklıkta su tüketimini sağlayabilirsek, üretimi de o kadar verimli olur.” şeklinde konuştu.

Haber: Ömer Faruk KARABULUT

Etiketler :