Sıcaklara dikkat

Sıcaklara dikkat
Ramazan ayından sonra hava sıcaklıkları, hayli yükseldi. Uzmanlar, sıcağa karşı vatandaşlara uyarılarda bulunarak, “Mümkün olmadıkça 10 ile 16.00 arası dışarıya çıkmayın” dediHava sıcaklıkları, 30 derecenin...

Ramazan ayından sonra hava sıcaklıkları, hayli yükseldi. Uzmanlar, sıcağa karşı vatandaşlara uyarılarda bulunarak, “Mümkün olmadıkça 10 ile 16.00 arası dışarıya çıkmayın” dedi

Hava sıcaklıkları, 30 derecenin üzerine çıktı. Ramazan ayında mevsim normallerinin altında seyreden sıcaklık, bayramda yükselmeye başladı. Konya genelinde güneşli hava etkili oldu. Hava sıcaklıkları, önümüzdeki günlerden itibaren daha da yükselmeye başlayacak. Hava güneşli olup, önümüzdeki hafta sonuna kadar 32 ile 36 derece arasında değişiklik gösterecek. Vatandaş, sıcak havada bunalırken; uzmanlar da önerilerde bulundu. Yaşlıların, hamilelerin ve kalp hastalarının belli saat aralığında evlerinden çıkmamaları gerektiğini belirtti. Ayrıca sıvı tüketiminin önemine de vurgu yapıldı.

 

SICAKTAN UZAK DURUN   

Uzmanlar, sıcağa uzun süre maruz kalmanın birtakım sıkıntılara yol açtığını dile getirdi. Aşırı terleme ile birlikte vücudun su kaybettiğinin ve bol bol sıvı tüketilmesinin altını çizen Uzmanlar, “su ve tuz kaybına bağlı ortaya çıkan halsizlik, bitkinlik, kramplar, baş ağrısı, bayılma hissi, tansiyon değişimleri, nabzın hızlanması, hatta bilincin bozulması ve felç ile kendini gösteren sağlığımızın bozulması durumudur. Dikkatli olunmalı. Sıcaktan ve güneşten olabildiğince uzak kalınmalı” açıklamalarında bulundu.

 

SÜREKLİ SU TÜKETİN

Uzmanlar, öncelikle kalp hastalığı olanları uyarırken; hastalığı olmayan kişilerinden dikkatli olması gerektiğini ifade etti.  Sıcak ve bunaltıcı havalarda kalp hastalığı olan olmayan pek çok kişinin, havanın kendisini bunalttığından ve göğüs kafesine baskı yaptığından şikayet ettiğini kaydeden Uzmanlar, “Kalp hastalarının, sıcaklarda şikayeti artar.  Aşırı sıcak ve nemli havanın özellikle kalp damar hastaları, hipertansiyon ve kalp yetersizliği olan hastalar için artmış bir risk meydana getirdiği gerçeği göz ardı edilmemelidir” şeklinde konuştu.

 

DOÄžRU RENKLERİ SEÇİN

Uzmanlar, beslenmeye dikkat etmek kadar; sıcak havalarda giyilecek kıyafetlerin de önemine değindi. Pamuklu giysiler tercih etmenin en doğru yol olduğunu aktardı. Sentetik ve polyester kumaşlardan yapılan giysilerin daha çok terlemeye yol açtığını kaydetti. Uzmanlar, daha sonra şunları kaydetti:  “Vücutta bakteri oluşumuna ve bir süre sonra da mantar enfeksiyonu oluşumuna neden olur sentetik ve polyester. Güneşin zararlı ışınlarından korunmak içinde güneş ışınlarını kırarak geçirgenliği engelleyen ya da geçirgenlik oranını en aza indiren renkler tercih edilmeli. Beyaz, sarı, mavi, yeşil giysileri tercih etmek sağlık için en doğru seçim.”