Sigarayı bırakmak için Ramazanı fırsat bilin

Sigarayı bırakmak için Ramazanı fırsat bilin
Sarayönü Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Uzunay, “Sigara içmek, Ramazan ayında daha büyük tehlike yaratabilir. Kendinize bir iyilik yapın bu mübarek ayda sigarayı bırakın.”  dedi.11 ayın sultanı olan Ramazan ayının...

Sarayönü Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Uzunay, “Sigara içmek, Ramazan ayında daha büyük tehlike yaratabilir. Kendinize bir iyilik yapın bu mübarek ayda sigarayı bırakın.”  dedi.

11 ayın sultanı olan Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan sigara tiryakileri 15 saat 15 dakika boyunca sigara içemeyecek. Sarayönü Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Uzunay, Ramazan ayının sigara bırakma için iyi bir fırsat olduğunu açıkladı. Tiryakilerin oruç tutup, 15 saat sigara içmeden günü geçirebilmelerinin  kişilerin sigarayı bırakabileceklerine olan inançları ve özgüvenlerini artırdığını dile getiren Uzunay, “Sigara tiryakileri, günü sigaradan uzak geçirdikten sonra iftarla birlikte tüm açlığına rağmen yemekten önce bağımlı olduğu nikotini alabilmek için sigaraya sarılabiliyor, hatta üst üste sigara yakıyor. Bu durumun sağlık üzerindeki olumsuz etkileri çok fazla. Sigara kişinin kan basıncında ve kalp hızında ani yükselmeye neden olur, kalp krizi ve beyin kanaması riski ciddi oranda artar. Beyin hızla uyarılır; baş dönmesi, gözlerde kararma, bulantı, gözlerde yaşarma, mide asiditesinde artış gibi semptomlar görülebilir” şeklinde konuştu.

Sigaradan kurtulmanın tam zamanı

Ramazan ayının, insanların nefislerine hakim oldukları bir dönem olduğu hatırlatan Uzunay, Ramazanda sigarayı bırakmanın kolay olabileceğine dikkat çekti. Sigara içmenin herkes için, her koşul ve şartta zararlı olduğuna değinen Uzunay, şunları kaydetti: “Fakat Ramazanda bu durum daha sıkıntılı bir hal alabilir. Sigara içmek Ramazan ayında daha büyük tehlike yaratabilir. Gün boyu aç ve susuz kaldıktan sonra akşam olduğunda oruç açılır ve akşam yemeği yenir. Yemekten hemen sonra kan dolaşımı ile mide ve bağırsaklara daha fazla kan gönderilir. Bu yüzden örneğin kalp, beyin, böbrek gibi yaşamsal öneme sahip organlara giden kan miktarı azalabilir. Bu durum özellikle kalp ve beyin damar hastalığı olanlar açısından ciddi risk oluşturabilir. Tiryakiler için Ramazan ayı sigaradan kurtulmak için büyük bir fırsat.”

İlk 8 saatte bile olumlu etkileri görülüyor

Dr. Ahmet Uzunay, sigaranın bir de ekonomik, sosyal, fiziksel yıkıcı sonuçlarının olduğunu aktardı. Sigaranın ciddi bir bağımlılık olduğunu vurgulayan Uzunay, açıklamalarında her fırsatta sigarayı bırakma çağrısında bulundu. Yine Ramazan ayının  sigaranın zararları konusunda duyarlılığı arttırmak ve toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla da etkili olabileceğini kaydeden Uzunay, “Bir de Koronavirüsün görüldüğü günlerden geçiyoruz. Koronavirüs akciğerleri hedef alıyor. Sigara içenlerde Koronavirüs görülme riski, sigara kullanmayan bireylere nazaran 14 kat daha fazla. Sigarayı bırakmak için geç değil, hem Ramazan hem Koronavirüs bize sigara bıraktırma konusunda vesile olabilir. Tütünün akciğerde oluşturduğu hasar, virüse ve enfeksiyonlara karşı direnci düşürüyor. Astım olan hastalar, daha çok sıkıntı çekiyorlar. Çok uzun yıllar sigara kullananlar 'Bu saatten sonra sigarayı bıraksam ne fayda' diyor. Hayır, öyle değil. Sigarayı kullanmadığımız ilk 8 saatte bile olumlu etkilerini görmeye başlıyoruz. Hiçbir zaman için sigarayı bırakmak için geç değil. Gün ve gün, haftalarca ve aylarca süren bu süreçte yani sigarayı bıraktıkça adım adım akciğerlerimizin temizlendiğini, hayata daha farklı bir şekilde baktığımızı görebileceğiz. Geleceğimizi kurtarmak elimizde. İşte geleceğimizi kurtarmak için mübarek bir ayın içindeyiz. Fırsatları iyi değerlendirmek gerekir” şeklinde konuştu.