Sille açık hava müzesi gibi

Sille açık hava müzesi gibi
5 bin yıllık tarihi yerleşim yeri Sille Mahallesi, Aya Elena Kilisesi, camileri, köprüleri ve evleri ile farklı kültürleri bir arada yaşatıyor. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminden izler taşıyan Sille adeta bir açık hava müzesini andırıyor.

sille-acik-hava-muzesi-gibi-5.jpeg

Sille'de, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait camiler, hamamlar, çeşmeler, köprüler gibi Türk-İslam eserleri de bulunuyor. Sille Subaşı Mahallesinde bulunan M.S.11 yy. yapıldığı tahmin edilen mağaralar sille kentsel sit alanı içerisinde yer alan arkeolojik tescilli mağaralar olarak ziyaretçileri bekliyor. Sille'nin güney kesimindeki tepelerde yer almaktadır 2 adet mağara kilise ve banaya evleri yer alıyor. Burada yaklaşık 40 adet mağara bulunuyor. Selçuklu ilçesine bağlı 5 bin yıllık tarihi yerleşim yeri Sille Mahallesi, tarihi kaynaklarda farklı kültürlerin bir arada yaşadığı, erken Hristiyanlık döneminin önemli bir merkezi olarak geçiyor.

sille-acik-hava-muzesi-gibi-6.jpeg

Diğer taraftan duvar ve pencerelerinde Roma dönemine ait malzemelerin kullanıldığı Aya Elena Kilisesi, milattan sonra 327 yılında Bizans İmparatoru Constantin'in annesi Helena tarafından, ilk Hristiyanlık dönemine ait oyma mabetlerden etkilenilerek yaptırılmış mimarisi ile dikkati çekiyor.

sille-acik-hava-muzesi-gibi-1.jpeg