Sıra dışı bir iklim yaşıyoruz

Sıra dışı bir iklim yaşıyoruz
Sarayönü'nde mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları kafaları karıştırdı. Ağaçlar, bitkiler ve meyveler filizlenmeye başladı. Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Mesut Solak,...

Sarayönü'nde mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları kafaları karıştırdı. Ağaçlar, bitkiler ve meyveler filizlenmeye başladı. Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Mesut Solak, iklimdeki dengesizleşmenin normal olmadığını ve dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Geçtiğimiz haftadan itibaren Sarayönü'nde etkili olan hava sıcaklıkları, mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Şubat ayında olmamıza rağmen, sıcak havanın etkili olması kafalarda soru işareti bıraktı. Özellikle kenar bölgelerdeki ağaçlar, bitkiler ve meyveler filizlenmeye başladı. Uzmanlar kış döneminde olmamıza rağmen etkili olan sıcak havanın normal olmadığını vurgulayarak uyarılarda bulundu. Şuanda yaşadığımız hava şartlarının Sarayönü'nün iklim özelliği olmadığının altını çizen Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Mesut Solak, geçen yıl yaşanan iklimin Sarayönü'nün asıl iklimi olduğunu belirtti. Vatandaşlar ve çiftçilerin sıcak havaya aldanmaması gerektiğini de ifade eden Solak, “1 ay sonra yapılacak tarımsal faaliyet, baktığınız zaman bitkilerdeki bu uyanışa göre şimdi yapılması gerekiyor. Yani kaygılı bir durum var. Üzerinde durulması gereken en önemli konu iklimdeki dengesizleşmelerdir” dedi.

Dengesizleşmeye dikkat

Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Mesut Solak, şuanda yaşanılan sıcak havaların Sarayönü'nün iklim özelliği olmadığını vurgulayarak, bir dengesizleşmemenin olduğunun altını çizdi. Ağaçların, bitkilerin ve meyvelerin zamanından önce filizlenmeye başladığını da ifade eden Solak, sözlerine şu şekilde devam etti: “Sarayönü'nün geçen yıl yaşamış olduğu iklim asıl iklimidir. Bu yılda tam tersi olan bir kış dönemi geçiriyoruz. Herkes kışın havaların iyi geçmesinin güzel olarak algılayabilir ama bu normal değil. ‘Kömür az yakıyoruz, havalar güzel geçiyor dışarıya çıkabiliriz’ diye düşünülebilir ama maalesef her şey bunlardan ibaret olmuyor. Dünyadaki iklim dengesi ve iklimin getirmiş olduğu özelliklere bağlı olarak ortaya çıkan birçok özellikler var. Mesela bitki örtüsü bunun en temelidir. Bitki örtüsü aynı zamanda ekonomik olarak yetiştirdiğimiz tarımsal bitkiler oranın iklim özelliklerine bağlı olarak ortaya çıkar. İklimdeki değişme ister istemez ilk etapta direk olarak bunları etkiliyor. Alınması gereken yağışları almadığı dönemlerde kuraklık bu bitkileri etkiler. Üzerinde durulması gereken en önemli konu bu dengesizleşmeler. Geçen yıl bu vakitler nasıl bir iklim yaşıyorduk? Bugün nasıl bir iklim yaşıyoruz? Olmaması gereken zaman da soğuğun olması, ya da hava sıcaklığının olmaması gerektiği zamanda değerlerin üstüne çıkması iyi değil. Şu anda bahçelerde bulunan çiçekler ve ağaçlar bile açmaya başladı."

Zamansız don yaşanabilir

Yağışların zamanın gerçekleşmesi gerektiğini belirten Solak, yaşanılabilecek donmaların çiftçileri sıkıntıya sokabileceğini de söyledi. Solak, “Kış girmeden önce son dönemde yağan yağmurlar birazcık kurtardı. Bu beklenilen gibi duruyor ama ilerleyen zamanlarda oluşacak soğuk ve donma çiftçileri sıkıntıya sokabilir. Karasal iklim bölgesinde yağmur çok gerekli ve beklediğimiz bir şey ama kar zamanında yağmalıdır. Bu yıl karın yağdığını söyleyemeyiz. Yağan yağmurun veya karın 3-5 yıl sonra yer altı suyuna karışması gerçekleşiyor. Kar yağışı hem yorgan gibidir hem de yer altı su kaynakları açısından önemlidir” diye konuştu.

Çiftçiler aldanmasın

Son günlerde artan sıcak havalara çiftçiler kesinlikle aldanmaması gerektiğini de ifade eden Solak, kaygılı bir dönemden geçildiğini belirterek sözlerine şu şekilde devam etti: “Şu anda bundan sonraki periyotta ne olacağını bilemeyiz. 1 ay sonra yapılacak tarımsal faaliyet, baktığınız zaman bitkilerdeki bu uyanışa göre şimdi yapılması gerekiyor. Yani kaygılı bir durum var. Yağan yağmurlar, kuraklık tehlikesinden dolayı bitkilerin çıkmama tehlikesini kurtardı ama bundan sonrasının ne olacağını bilmiyoruz.”