Şoförler iş yapamaz hale geldi

Şoförler iş yapamaz hale geldi
Sarayönü Şoförler Odası Başkanı İsmail Karataş, minibüsçü ve taksici esnaflarının çok zor durumda olduğunu ve kazançlarının giderleri bile karşılamadığını söyledi.Şoför esnafının iş yapamaz hale geldiğine değinen...

Sarayönü Şoförler Odası Başkanı İsmail Karataş, minibüsçü ve taksici esnaflarının çok zor durumda olduğunu ve kazançlarının giderleri bile karşılamadığını söyledi.

Şoför esnafının iş yapamaz hale geldiğine değinen Karataş, akaryakıta gelen zamların şoför esnafını bitirdiğini, özellikle taksici ve minibüsçü esnafının oldukça zor bir yıl geçirdiğini dile getirdi.

Karataş, pandemi döneminde 2-3 ay hiç işe gidemeyen şoför esnafının serbest olduktan sonra da %50 kapasiteyi bile dolduramadığını ifade etti.

İnsanlar bireysel araçlarını tercih ediyor

Şoförlerin dayanacak gücü kalmadığına vurgu yapan Karataş, şöyle konuştu:

“Öğretmenler okullar açık olmayınca hiç seyahat etmedi. Meslek yüksek okulları da kapalı olduğu için üniversite öğrencileri memleketlerinden gelmedi. Okulların kapalı olması nedeniyle taşıma servisleri de hiç iş yapamadı. Yasaklar kalktıktan sonraki süreçte, hastalık dolayısıyla vatandaşlarımız toplu taşıma araçlarını kullanmaya korkarak, şahsi araçlarını kullanmayı tercih ettiler. Tüm bu sebeplerden ötürü taşımacılık sektörü durma noktasına geldi.”

Af çıktı ama ödeme gücümüz yok

Her şeye rağmen esnafın vergi ve sigorta borçlarını yatırmak zorunda olduklarına dikkati çeken Karataş, “Araç vizeleri yaptırılmak zorunda. Ödenmesi gereken en düşük Bağkur primi 970 lira. Devletimiz vergi affı çıkardı ama birçok esnafımızın ödeyecek gücü yok maalesef. Bunlara devletimizin yapması gereken vergi primlerinin alınmaması. Lüks yatlara 1.3 liraya mazot alınırken, ticari esnafımız 7,4 liraya benzin almak durumunda kalıyor.” dedi.

Nakit destek bekliyoruz

Karataş, “Esnafa kira yardımı yapılıyorsa, taksici ve servisçi esnafa da nakit yardımında bulunulmasını devletimizden talep ediyoruz. Mazot fiyatlarında da en az %50 indirim bekliyoruz. Aksi takdirde sektörün ayakta kalması imkansız hale geldi.” ifadelerini kullandı.

Şoförlerin birer birer kontak kapattığını belirten Karataş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2020 yılında yeni kayıt yaptığımız esnafımız 5 kişi iken, kaydını sildiren esnafımız 25 kişi. Kalanların 20 tanesi ise borcunu kapatamadığı için kayıtlarını sildiremiyorlar. Teknoloji bakanlığına bağlı özel yetkili kişiler, taksimetreleri ayarlamak için 450 lira ücret talep ediyor. Bu rakam geçtiğimiz yıl 270 liraydı. En azından devletimizin bu zamların önüne geçmesi gerekirdi.”