Son sözü seçmen söyleyecek

Son sözü seçmen söyleyecek
Sarayönü’nde Cumhurbaşkanı ve 27. dönem milletvekili genel seçimleri için sona yaklaşılırken heyecan da arttı. Pazar günü sandık başına gidecek olan seçmen, geleceği için çok kritik bir karar verecek. Yaklaşık 2 aydır...

Sarayönü’nde Cumhurbaşkanı ve 27. dönem milletvekili genel seçimleri için sona yaklaşılırken heyecan da arttı. Pazar günü sandık başına gidecek olan seçmen, geleceği için çok kritik bir karar verecek. Yaklaşık 2 aydır devam eden partilerin seçim yarışında son günlere girildi. Sarayönü’nde 19 bin 048 seçmen, 67 sandıkta oy kullanarak Türkiye’nin yeni yönetiminin belirlenmesinde rol oynayacak. Siyasi partilerin seçim kampanyalarına yoğun şekilde maruz kalan vatandaşlar, son sözü sandıkta söyleyecek. Bu seçim birçok açıdan ilkleri barındırıyor. Pazar günü yapılacak oylamayla birlikte geçen yılki referandumda kabul edilen anayasa değişiklikleriyle getirilen “Cumhurbaşkanlığı Sistemine” geçiş tamamlanmış olacak. Mart ayında kabul edilen ve kısaca “ittifak yasası” olarak da bilinen kanun değişikliği de ilk kez bu seçimde uygulamaya girecek. Bu düzenleme ile seçimde ittifak kuran partiler, yüzde 10’luk seçim barajından da muaf olacak.

Sarayönü'nde 24 Haziran Cumhurbaşkanı ve 27. dönem milletvekili genel seçimleri için sona yaklaşılırken heyecan da arttı. Pazar günü sandık başına gidecek olan seçmen gelecek 5 yıl için kararını verecek. Yaklaşık 2 aydır devam eden partilerin seçim yarışında son günlere girildi. Sarayönü'nde 19 bin 048 seçmen 67 sandıkta oy kullanacak ve Türkiye'yi yönetecek Cumhurbaşkanı ve meclisi belirleyecek.

Sarayönü, önümüzdeki Pazar günü 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için sandık başına gidecek. Bir yıl önce referandum heyecanını geride bırakan Sarayönü, bu kez genel seçim için sandık başına gidecek. Türkiye'yi yönetecek Cumhurbaşkanı, parti veya partilerin belirlenmesi halkın oyuna sunulacak. Demokrasinin en önemli unsuru olarak nitelendirilen genel seçimde, 19 bin 048 seçmen 67 sandıkta oy kullanacak.

Seçmen listelerini yeniden güncelleyen Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2017 referandumunda oy kullanan 18 bin 623 kişilik seçmen sayısını, bu dönem 19 bin 048 olarak belirledi. Vatandaşlar, seçmen bilgi kağıtları ve geçerli kimlik belgeleriyle oyunu verecek. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Seçmen kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri geçerli kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecekler. Bu belgelerden birini ibraz edemeyen seçmen oyunu kullanamayacak. Seçmenler, YSK'nın "www.ysk.gov.tr" internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek. Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy kullanacak. Oy verme işlemi, Sarayönü'nde 08.00-17.00 saatleri arasında yapılacak.

Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek.

Vatandaş polis çağırabilecek

Faydalı olacak bir düzenleme ise, sandık çevresinde düzenin bozulması ihtimaline ilişkin vatandaşa tanınan imkân. Eskiden sandık alanına güvenlik görevlilerini çağırma yetkisi yalnızca sandık kurulu başkanına ait iken, yapılan değişiklikler bu yetkiyi ilk defa vatandaşa da tanıyor.

Seyyar sandık kullanılacak

Önemli bir değişiklik de engelli vatandaşlarımızın oy kullanması için uygulamaya sokulan “seyyar sandık” uygulaması. Hastalığı veya engeli nedeniyle yatağa bağımlı olan ve ilçe merkezlerinde ikamet eden seçmenler, bir yakını aracılığıyla sağlık raporu ve seyyar sandık talep formu ile ilçe seçim kuruluna veya muhtarlığa başvurarak oyunu kullanabilecek. Ancak seyyar sandık talebi için son gün 12 Mayıs idi.

İkinci tura kalabilir

İlk turda Cumhurbaşkanı adaylarından hiçbirisi oyların %50'sinden fazlasını alamazsa, 8 Temmuz 2018'de ikinci tur seçimleri olacak. İkinci tura normal şartlarda birinci turda en çok oyu alan ilk iki aday katılacak. İkinci tura katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılacak. Diğer tüm adayların ikinci oylamaya katılamadığı ve ikinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılacak. Aday, geçerli oyların salt çoğunluğunu aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilecek. Oylamada, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması halinde sadece Cumhurbaşkanı seçimi yenilenecek.

Sarayönü Ak Parti demişti

Son yapılan 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde Sarayönü'nde Ak Parti, yüzde 82 oy alarak büyük bir başarıya imza atmıştı. Bu oy oranı Ak Parti'nin seçimlere katıldığı dönemler içerisinde ilçeden aldığı en yüksek oy oranı olmuştu. 13 bin 677 oy alan Ak Partiyi, 1336 oy ile MHP, 1012 oy ile CHP takip etmişti.