Son sözü seçmen söyleyecek

Son sözü seçmen söyleyecek
Sarayönü'nde seçmenlerin ve siyasilerin sonucunu aylardır merakla beklediği 31 Mart Yerel Seçim sonuçları için Pazar günü gözler sandıklarda olacak. Sarayönü'nde seçimlere katılan 7 belediye başkan adayı, belediye meclis üyesi...

Sarayönü'nde seçmenlerin ve siyasilerin sonucunu aylardır merakla beklediği 31 Mart Yerel Seçim sonuçları için Pazar günü gözler sandıklarda olacak. Sarayönü'nde seçimlere katılan 7 belediye başkan adayı, belediye meclis üyesi adaları ve seçmenler mesai saati bitip sandıkların açılmasını sabırsızlıkla bekleyecek. Adayların haftalardır gece gündüz demen yürüttüğü seçim çalışmaları sürecinin ardından 31 Mart Pazar günü son sözü halk söyleyecek. 7 adayın belediye başkanı olabilmek için yarışacağı seçimde 19 bin 499 seçmen 73 sandıkta oy kullanacak. Pazar günü, saat 08.00-17.00 arasında oylar kullanılacak.

Sarayönü'nde seçmen, 31 Mart pazar günü gideceği sandık başında son sözü söyleyecek. Önümüzdeki 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticilerini seçecek olan seçmenler, kararını verdikten sonra saat 17:00'de açılacak sandıklarda sonuç belirlenecek.

Seçmen 6 oy kullanacak

Sarayönü'nün geçtiğimiz dönem Büyükşehir sınırlarına dahil olmasının ardından seçmenler 6 kez oy kullanacak. Sarayönü'nde sandık başına giden seçmen Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi, Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclis Üyeliği seçimi, Mahalle Muhtarlığı ve Mahalle İhtiyar Heyeti üyeliği seçimi için oy kullanacak.

Belediye başkanlığı seçimi için mavi renkli birleşik oy pusulası kullanırken, belediye meclis üyeliği seçimi için sarı renkli birleşik oy pusulası kullanılacak. Büyükşehir belediye başkanlığı için ise beyaz renkli birleşik oy pusulası kullanılacak. Bu pusulalar için ise sarı renkli zarf kullanılacak. Mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası da diğer pusulalarla birlikte aynı zarfa koyulacak.

Nasıl oy kullanılacak

Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecekler. Üzerinde TC kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüğünden alınacak nüfus kaydı gibi TC kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibraz etmesi şart olacak. Seçmenler, YSK'nın "www.ysk.gov.tr" internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek. Oy kullanacağı sandığa gelecek olan seçmen, sandık kurulu başkanına kimliğini ve seçmen bilgi kartını verecek. Seçmen bilgi kağıdı bulunmayanların verdiği TC kimlik numaralı nüfus cüzdanı ve benzeri kimlikler de sandık kurulu tarafından kabul edilecek. Mühür, oy pusulasını ve zarfı alacak olan seçmen, kabine girerek, seçeceği parti ya da bağımsız adayın hanesine mührü basacak. Oy pusulasını zarfa koyacak olan seçmen sandığa oyunu attıktan sonra sandık kurulundaki listede, isminin karşısına imza atacak ve kimliğini alarak sandık alanından ayrılacak.

Bunlar yasak

YSK'nın aldığı karara göre, bugün, gün boyunca uygulanacak yasaklar şöyle: Sabah saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılamayacak, içkili yerlerde umumi mahallerde alkollü içki verilemeyecek, içilmesi yasak olacak. Oy verme süresince bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnız yemek verilebilecek. Sabah saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse, 5237 sayılı TCK'nın 6. maddesinin 1. fıkrasının (f) bendinin (1), (2), (3) ve (5) numaralı alt bentlerinde gösterilen silahları köy, kasaba ve şehirlerde taşıyamayacak. Saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Saat 18.00 ile 21.00 arasında radyolarda ve her türlü yayın organlarında ancak YSK tarafından seçimle ilgili olarak verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek. Saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbest olacak, ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

19 bin 499 oy kullanılacak

Sarayönü merkez ve taşra mahallelerinde 19 bin 499 seçmen, 73 sandıkta oy kullanacak. Sarayönü’nde mahallelerdeki seçmen sayısı şöyle: “Bahçesaray Mahallesi 400, Başhüyük Mahallesi 566, Batı İstasyon Mahallesi 1414, Boyalı Mahallesi 252, Büyükzengi Mahallesi 75, Çeşmelisebil Mahallesi 819, Değirmenli Mahallesi 52, Doğu İstasyon Mahallesi 645, Ertuğrul Mahallesi 161, Fatih Mahallesi 1018, Gözlü Mahallesi 913, Hatıp Mahallesi 688, İnli Mahallesi 280, Kadıoğlu Mahallesi 621, Karabıyık Mahallesi 248, Karatepe Mahallesi 291, Kayıören Mahallesi 125, Konar Mahallesi 104, Kurşunlu Mahallesi 744, Kuyulusebil Mahallesi 354, Ladik Mahallesi 6 bin 318, Özkent Mahallesi 495, Saraç mahallesi 1590, Selimiye Mahallesi 153, Yenicekaya Mahallesi 377, Yukarı Mahalle 798.”

Cumhur İttifakı adayı Nafiz Solak

13 Şubat 1971'de Sarayönü'nde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Sarayönü'nde, lise öğrenimini ise Ankara Elmadağ Lisesi'nde yaptı. 1989 yılında kazandığı Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nden 1994 yılında mezun oldu. 1995 yılında vatani görevini Edirne'de yedek subay olarak tamamladı. 1997-2003 yılları arasında Sarayönü Köylere Hizmet Birliği'nde Proje Koordinatörü olarak görev yaptı.  2003 yılında açtığı poliklinikte veterinerlik yaptı. 20 Mart 2009 tarihinde AK Parti İlçe Başkanı olarak göreve başlayıp, 2014 yılına kadar bu görevini sürdürdü. 30 Mart 2014 yerel seçimleri öncesinde AK Parti'den Belediye Başkan Adayı olarak seçimleri kazandı. Mevcut Belediye Başkanı olan Solak, evli ve 4 çocuk babası.

Millet İttifakı adayı Mehmet Karlı

Sarayönü’nde 1962 yılında dünyaya gelen Mehmet Karlı, ilk ve ortaokul eğitiminin ardından Konuklar Tarım Meslek Lisesini okudu. Selçuk Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun olan Karlı, ayrıca Açık Öğretim Fakültesi’nden İktisat bölümünü bitirdi. 1980 yılında Ziraat Teknisyeni memurluk hayatına başlayan Karlı, Çorum, Niğde ve Konya’nın bazı ilçelerinde görev yaptı. 1993’ten itibaren Teknik Eleman olarak Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde göreve başlayan Mehmet Karlı, 1997’den itibaren İlçe Müdürlüğüne atandı. Karlı, 2015 yılında emekli oldu. 18 yıla yakın Tema ilçe temsilcisi olarak da görev yapan Karlı, siyasete atıldıktan sonra Tema’daki görevinden ayrıldı. Mehmet Karlı, evli ve bir çocuk babası.

Saadet Partisi adayı Ziya Tokgöz

1969 Sarayönü doğumlu olan Ziya Tokgöz, ilkokul, ortaokul ve Kur'an Kursu eğitiminin ardından  çocukluk ve gençlik yıllarından itibaren ticaretin içerisinde yer aldı. Yaklaşık 25 yıldır Sarayönü'nde inşaat sektöründe esnaflık yaparak faaliyet gösteren Tokgöz, Milli Görüş teşkilatlarında ilk önce Milli Gençlik Vakfı, sonrasında Anadolu Gençlik Derneği ile yakından ilgilendi. Saadet Partisi ilçe yönetiminde yer aldı. Milli Gazete Temsilciliği görevini de üstlendi. Son dönemde Saadet Partisi İlçe Başkanı olarak görev yaparken 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinde partisi tarafından Sarayönü Belediye Başkan Adayı olarak gösterildi. Evli ve 3 çocuk babası.

Bağımsız aday Mehmet Güney

15 Haziran 1952 yılında Sarayönü'nde doğdu. Lise mezunu. Eğitimini Sarayönü'nde tamamladı. Halen sanayici olarak iş hayatını sürdürmektedir. Yıllarca SHP ve CHP'de siyaset yaptı. 1 dönem SHP, 3 dönem de CHP'den Sarayönü Belediye Başkan adayı oldu. Daha sonra partisinden istifa edip, AK Parti'ye geçti. Bir dönem İlçe Teşkilatı Başkanlığı yaptı. Bu görevinden istifa edip, 29 Mart 2009 yerel seçimleri öncesinde AK Parti'den Sarayönü Belediye Başkanlığı için aday adayı oldu. Partisi tarafından aday gösterilmeyince Bağımsız olarak seçimlere girip Belediye Başkanı oldu. Bu dönem yeniden AK Parti'den Sarayönü Belediye Başkanlığı için aday adayı oldu. Ak Parti tarafından aday gösterilmeyince Bağımsız olarak seçimlere girme kararı aldı. Güney, evli ve 3 çocuk babasıdır.

Meclise 45 aday talip

Saadet Partisi

1.Bilal Derinsu

2.Veysel Orgun

3.Mustafa Kara

4.Mustafa Zeybek

5.Süleyman Kürşad Çimen

6.Halil Uğurlu

7.Ahmet Necati Demir

8.Selim Sarı

9.Nazım Tuna

10.Çetin Şen

11.Kemal Bağış

12.Musa Babur

13.Mustafa Bacak

Kontenjan

1.Hüseyin Sami Kalender

2.Salih Ülker

Bağımsız Türkiye Partisi

1.Halil İbrahim Kaya

Türkiye Komünist Partisi

1.Mümtaz Aktaş

Vatan Partisi

1.Deniz Togöz

Büyük Birlik Partisi

1.Zekeriya Kendir

2.Bilal Karakaya

3.Kazım Çalı

4.Hasan Hüseyin İnceçayır

5.Şahin Akbaş

Adalet ve Kalkınma Partisi

1.Yusuf Külahlı

2.Kamiş Şeflek

3.Erdal Demirpolat

4.Mahmut Keleş

5.Bekir Uğur

6.Taner Atay

7.Ahmet İnli

8.Mehmet Ali Özşahin

9.Hatice Bağ

10.Hasan İnanır

11.İbrahim Batır

12.Levent Önal

13.Lütfi Ülker

Kontenjan

1.Hayrettin Bayraktar

2.Hüseyin Tos

Demokrat Parti

1.Hasan Seyrek

İyi Parti

1.Ali Rıza Malkondu

2.Kenan Kart

3.Mustafa Gedek

4.Ahmet Küçükçiftçi

5.Mustafa Ateş

6.Hasbi Kanıcı

7.Habib Yeşilkaya

8.Erol Ersin Atçeken

9.Sefa Küçükaslan

Kontenjan

1.Muammer Kemancı

2.İlhan Oralalp

Bağımsız

1.Niyazi Taşçı