Son yağışlar da fayda etmedi!

Son yağışlar da fayda etmedi!
Konya'da bayramdan sonra etkili olan bölgesel yağışlar da çiftçinin kuraklık endişesine çare olmadı. Özellikle kıraç arazideki sıkıntılar artarken, bu yıl ürünlerde ciddi şekilde verim düşüklüğü de bekleniyor.Kuraklık...

Konya'da bayramdan sonra etkili olan bölgesel yağışlar da çiftçinin kuraklık endişesine çare olmadı. Özellikle kıraç arazideki sıkıntılar artarken, bu yıl ürünlerde ciddi şekilde verim düşüklüğü de bekleniyor.

Kuraklık endişesinin yaşandığı bölgede 2-3 gündür etkili olan yağışlar, çiftçiye rahat bir nefes aldırmadı. Yaklaşık 40 gün hiç yağış düşmeyen Konya Ovasına, bayramdan sonra beklenen yağış da düşmedi. Yağış, lokal şekilde etkisini gösterdi. Ramazan Bayramının son gününden bir gün sonra şehir merkezi başta olmak üzere çoğu ilçede etkili olan yağış, çiftçilerin yüzünü güldürmedi. Bayramdan önce yaşanan “1 hafta daha yağış olmazsa çiftçi perişan olur” endişesi, yağışlarla birlikte boşa çıkmadı. Çiftçinin Ramazan Bayramından önce yaşadığı kuraklık korkusu, hala devam ediyor. Çoğunlukla doğaya bağlı tarımın yapıldığı Konya'da çiftçiler etkili bir yağış ile birlikte rahat bir nefes almak istiyor.

KURAKLIK KORKUSU PERİŞAN ETTİ

Kıraç alanda üretim yapan çiftçiler, “Bir hafta öncesine kadar, inanılmaz bir kuraklık vardı. Meteorolojiden alınan bilgilere göre yağış etkili olacaktı. Konya'ya beklenen yağış düştü. Fakat bu yağış, bölgesel oldu. Kuraklık bizi fazlası ile endişelendiriyor. İşimiz Allah'a kalmış. Rabbim, bizleri ve ürünlerimizi rahmetinden alıkoymasın. Beklediğimiz yağış düşmedi. Maddi kaybımızın ve kuraklığın bertaraf olmasını istiyoruz. Üreticiler olarak zaten çok zorlu günlerden geçiyoruz. Ekstra bir masrafı kaldıracak gücümüz yok. Yağışların derdimize ilaç gibi gelmesini bekliyoruz” dedi.

ÇİFTÇİ ZARAR ETMEKTEN KORKUYOR

Bazı bölgelerde ise etkili olan yağış, fırtına ve özellikle dolu, çiftçiye “ekili mahsülüme zarar verir mi?” korkusunu da yaşattı. Karatay'a bağlı Göçü Mahallesi'ni önceki gün etkili olan yağış ile birlikte sel hakim oldu. Ekili alanların bir kısmı, sular altında kaldı. Bazı çiftçiler, dolu sebebi ile yaşadıkları kaybı sosyal medya hesaplarından duyurdu. Kayıplarının fazla olduğunu belirten çiftçiler, “Allah, çiftçilerin yardımcısı olsun. Söylenecek bir söz yok. Allah, bütün çiftçilere sabır versin. Yaşanan kayıplar, bir doğa olayından meydana gelmiştir. Bunda da vardır bir hayır diyoruz” şeklinde konuştu.

KIRAÇ ALANLARDA DURUM ÇOK VAHİM!

Bölgede incelemelerde bulunan Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker ise bölgede yağışın lokal şekilde gerçekleştiği bilgisini verdi. Bölgenin bir kısmının sele teslim olduğunu aktaran Başkan Kavuneker, “Ürünlerde zarar ve hasar çok yok” dedi. Belli noktaya yoğun yağış olduğunu hatırlatan Kavuneker, “Mayıs ayı, Konya için çok yağışsız geçti. Kıraç arazilerde ciddi sıkıntılar var. Yine bu arazilerde işlenmeyecek noktalar var. Bu yıl yağış yetersizliğinden dolayı verimin düşük olmasını bekliyoruz. Çünkü beklenen yağış, bir türlü düşmedi. Yağış olsa da lokal oluyor. Yağmurun yeşil mahsüle çok faydası olur. Ayrıca bu dönemdeki yağışların dolu şeklinde olma ihtimali de çok yüksek. Çiftçi, gerçekten tedirgin. Ne yapacağını bilmiyor. Allah, herşeyin hayırlısını versin” dedi.