Son yağışlar rekolte kaybını önledi

Son yağışlar rekolte kaybını önledi
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Murat Akbulut, “Mart ayı yağışları olmasaydı Ova'da rekolte kaybı yüzde 50'yi bulabilirdi” dediHer yıl kuraklık endişesinin yaşandığı Konya Ovası'na Mart ayında çiftçiyi...

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Murat Akbulut, “Mart ayı yağışları olmasaydı Ova'da rekolte kaybı yüzde 50'yi bulabilirdi” dedi

Her yıl kuraklık endişesinin yaşandığı Konya Ovası'na Mart ayında çiftçiyi sevindirecek oranda yağış düşüyor. Bahar gübresini toprakla buluşturan, mısır, ayçiçek, pancar gibi ürünlerin ekimi için toprak hazırlığını yapan çiftçinin yüzünü son yağışlar güldürüyor. Çiftçiler, yağışların böyle devam etmesi durumunda verimin artacağını söylüyor.

 

YAĞIŞ, GÜBRELERİ ERİTECEK

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Murat Akbulut, Mart ve Nisan yağışlarının üreticiler açısından oldukça önemli olduğuna değindi. Araziye atılan gübrelerin eriyip, fayda sağlaması için bu dönemde yağışların olması gerektiğine vurgu yapan Akbulut, “Konya Ovası'nda gübreler atıldı. Çiftçinin gözü havadaydı. Yağış da düştü. Yağan yağışlarla birlikte gübreler, araziye fayda sağlar pozisyona geçecek. Bahar aylarında yağışlar, bu şekilde devam ederse yağış miktarı fayda verici ve beklenilen düzeyde olacak” dedi.

REKOLTE KAYBI YÜZDE 50'Yİ BULABİLİRDİ

“Mart ayında yağışın olması üretim ve üretici açısından oldukça sevindirici” diyen Başkan Akbulut, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Nisan ayında da yağışa çok ihtiyacımız olacak. İnşallah Nisan ayında da beklenilen oranda yağış düşer. Nisan ayında yağış olursa, rekolte kaybının yaşanmayacağı bir yılı yaşarız. Çiftçilerimiz şimdilik yağışlardan memnun. Ekim ve Kasım ayında ciddi bir kuraklık yaşanmıştı. O kuraklık, çiftçimize kayıplar yaşatmıştı. Bu yağışlarla Ekim-Kasım ayındaki kuraklık endişesini minimize edeceğiz. Eğer bu dönemde Ova'ya yağış düşmemiş olsaydı, Ekim ve Kasım ayındaki afetle birleşince ortaya çok vahim bir tablo çıkardı. Rekolte kayıpları yüzde 50'leri bulabilirdi.”