Son Yılların Karlı Yatırım Aracı Ceviz Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Son Yılların Karlı Yatırım Aracı Ceviz Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Son yılların karlı mesleği hale gelen ve her geçen talebi artan ceviz fidanı yetiştiriciliği hakkında sizler için hazırladığımız araştırma haberimiz ile birlikteyiz.  Ceviz yetiştiriciliği karlı mı, ceviz yetiştiriciliğinin...

Son yılların karlı mesleği hale gelen ve her geçen talebi artan ceviz fidanı yetiştiriciliği hakkında sizler için hazırladığımız araştırma haberimiz ile birlikteyiz.  Ceviz yetiştiriciliği karlı mı, ceviz yetiştiriciliğinin gelecekteki durumu hakkında sizlerle araştırma haberimizin detaylarını paylaşacağız.

Cevizin Anavatanı Türkiye!

Günümüz için ülkemizde ceviz yetiştiriciliğine ilgi oldukça fazla ancak bu bahçe kuran veya kurmayı düşünen üreticileri korkutmasın, çünkü cevize olan ihtiyacımız çok fazla. Ülkemizde kendi ürettiğimiz meyveler hasattan sonraki 1 ay içerisinde iç piyasa tarafından tüketilmektedir. Tükenince Ukrayna ve Moldovya gibi ülkelerden kalitesiz cevizleri ithal etmek zorunda kalıyoruz. Cevizin ana vatanı olan ülkemiz ceviz üretiminde dünyada Çin, ABD ve İran dan sonra 4. Sırada gelmektedir. Buna rağmen kendi kendimize yetemez durumdayız, aslında bırakın kendimize yetmeyi ceviz, ihraç etmemiz gereken meyvelerin başında gelmektedir. Aslında saydığımız problemlerin nedeni geçmişte dikilen yerli çeşitlerin az ürün vermesi ve ceviz fidanı satışı yapan firma ve dikicilerin bölgeye yanlış çeşit seçimi olmuştur.

Ceviz fidanının su isteği

Ceviz ağacı ilk 2-3yıl haricinde çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Su isteği fazla olan türlerin sıralamasını yapacak olursak, sırasıyla erik, elma, armut, kiraz, şeftali, kayısı, badem ve vişne dir. Görüldüğü gibi ceviz bu sıralamanın içerisine dahil edilmemiştir.

Ancak bu ceviz fidanını dikimi yapıp 3 yıl sonra hiç su verilmeyeceği anlamına gelmez. Yazın yağış dağılışına göre kurak dönemlerinde ağacın beslenmesi için 2-3 sefer su verilmesi uygun olacaktır. İlkbaharda toprakta yeterli nem olduğu için ağaçlar hızlı bir şekilde büyür ve geniş yaprak yüzeylerine sahip olur. Ancak topraktaki bu nem daha sonra kaybedilirse sürgün gelişimi yavaşlar, tepe tomurcukları erken oluşur ve büyüme bir müddet sonra durur. Bu yüzden toprak neminin iyi ayarlanması gerekir. Bunun yanında nemini alamayan ağaç ilkbahar sonu ve yaz başında oluşmaya başlayan tomurcukların küçük kalmasına neden olur. Bu da gelecek ilkbaharda yeni sürgünlerin küçük kalmasına ve hatta etkilenen çiçek tomurcukları ise meyve oluşumunu sağlayamaz. Bu etkilerden dolayı sulamayla ceviz fidanı dikimi ve bakımı işini en baştan sıkı tutup dikkate almak gerekir.

Ceviz dikimi öncesi toprak analizi şart...

Cevizin ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin neler olduğunu, miktarını, topraktaki eksik veya fazla maddeleri belirlemek için mutlaka yaptırılmalıdır. Analiz için alacağınız toprak numunelerinin 0-15, 15-30, 30-60 cm gibi farklı derinliklerden olması önemlidir.

Sonuç olarak ceviz yetiştiriciliği karlı bir yatırım aracıdır. Eğer ceviz dikecek yeriniz var ise ve azbuçuk tarımdan anlıyorsanız toprak analizi yaptırarak bu işe bugün başlayabilirsiniz.

Kaynaklar :

Etiketler :