Sosyal medya karışık bir kişilik yapısı ortaya çıkarıyor

Sosyal medya karışık bir kişilik yapısı ortaya çıkarıyor
yüzyılda gelişen teknolojiyle birlikte ceplerde taşınan akıllı telefonlar günlük hayatı kolaylaştırırken, insanlarda çeşitli psikolojik hastalıklara da yol açmaya başladı. Sosyal medya özellikle meraklı ve zihni hızlı...
  1. yüzyılda gelişen teknolojiyle birlikte ceplerde taşınan akıllı telefonlar günlük hayatı kolaylaştırırken, insanlarda çeşitli psikolojik hastalıklara da yol açmaya başladı. Sosyal medya özellikle meraklı ve zihni hızlı çalışan 15-25 yaş arasındakileri daha fazla etkiliyor.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Yavuz Selvi, sosyal medyanın en çok beğenilme duygusunu ön plana çıkardığını ve bu arzuların insanı gerçek kimliğinden uzaklaştırdığını belirterek, sosyal medyanın yapay, geçici duygular ve karışık bir kişilik yapısı ortaya çıkardığını söyledi.

Prof. Dr. Yavuz Selvi, eskiden sosyal medyada çok kısa vakit geçirilirken son zamanlarda çok uzun süreler geçirildiğini belirterek, “Sosyal medyanın ortak bir tepki oluşturmak gibi çok güzel, çok doğru yararlı tarafları var ama yararlı tarafları yerine sosyal medyayı bir zaman geçirici, bir oyalayıcı olarak görüyoruz. Başlangıçta yarım saat, 1 saat vakit geçirdiğimiz yer, artık 5-6 saat şeklinde uzun vakitler oluyor. Bu da demek oluyor ki biz sosyal medyayı değil, sosyal medya bizi kullanıyor” dedi.

“Sosyal medya geçici mutluluk veriyor”

Sosyal medyanın sosyal olmadığının altını çizen Prof. Dr. Selvi, sosyalleşmek için girilen internetin bir süre sonra kimlikleri ve duyguları aşındırdığını kaydetti.

Sosyal medyanın mutlu etmediğini ve geçici olarak rahatlama duygusu oluşturduğunu vurgulayan Prof. Dr. Selvi “Paylaşmak, beğenilmek herkesin hoşuna gider. Sosyal medyada zaten en çok gösterme ve görülmek istiyorlar. Bu onlarda geçici bir mutluluk, geçici bir heyecan oluşturuyor.

Daha fazla beğenilme, daha fazla takipçi için daha farklı davranmaya, daha absürt şeyler yapmaya başlanılıyor. Bir dönem sonra o kişilikte zafiyetler oluşuyor. Sosyal medya mahremiyeti deldi. Daha önce evinden herhangi bir şey, herhangi bir görüntü paylaşmayan bir insan artık ailesini diğer insanlara açtı. Normalde yüz yüze konuştuğumuzda asla bunları yapmayacağını söyleyen bir kişi, artık sosyal medyada her şeyini paylaşıyor. Bu mahremiyet algısını değiştirdi. Bir noktadan sonra insan mahremiyetini kaybetmeye başladı. Kendine özel hiçbir şey kalmadı, çünkü her şeyi paylaştı” şeklinde konuştu.