Sürü yöneticiliği kursu açıldı

Sürü yöneticiliği kursu açıldı
Sarayönü Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Halk Eğitim Merkezi bünyesinde sürü yönetimi elemanı kursu açıldı. Sürü yönetimi elemanı kursunu bitirip sertifika alanlar, gerekli koşulları sağlarsa devlet tarafından...

Sarayönü Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Halk Eğitim Merkezi bünyesinde sürü yönetimi elemanı kursu açıldı. Sürü yönetimi elemanı kursunu bitirip sertifika alanlar, gerekli koşulları sağlarsa devlet tarafından desteklenecek. Destekleme kapsamında 5 bin lira verilecek. Mezun olanlar ayrıca aldığı sertifika ile kamuda ve özel tarımsal işletmelerde istihdam olanağı bulabilecek.

Sarayönü Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde verilecek kurslara 25 kursiyer katılıyor. Eğitimler 19 Ağustos’ta başlayıp 5 Eylül tarihine kadar devam edecek. Kurs bitiminde kursiyerlere Sürü Yönetimi Elemanı sertifikası verilecek.

Sarayönü Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli tarafından verilecek eğitimler 15 iş günü içerisinde verilecek. Verilen eğitimlerle ilgili olarak bilgi veren eğitmenler, yaptığı açıklamada, “15 aydan büyük, en az 300 küçükbaş hayvandan oluşan sürü ya da kasaplık güç oranı düşüldükten sonra kalan anaç koyun keçi varlığına sahip işletmelere destek verilecek.” dedi.

Destekten yararlanmak isteyenlerin, sürü yönetimi kurs sertifikasına sahip olması gerektiğini ya da sürü yöneticisi (halk dilinde Çoban) istihdam etmesi gerektiğini kaydeden eğitmenler şunları kaydetti:

“Belge alan kişiler çeşitli program ve projelerden yararlanmada öncelikli olacak. Bakanlık hayvancılık desteklemelerinde bu eğitimi alan kişileri istihdam eden işletmelere, destekleme yapılmasını planlanmaktadır. Sürü yöneticisine ait SGK primlerinin yıl içerisinde kesintisiz olarak en az 5 ay yatırılmış olması ve Koyun Keçi kayıt sisteminde 300 baş küçükbaş kayıt altına alınmış hayvanı olması gerekiyor. İlçe Müdürlüğünce yapılan tespitte, küçükbaş hayvanlar kulakları küpeli olarak işletmede bulunacaktır. İşletme sahibi sürü yöneticisi ise, birinci derece akrabası dahil sürü yönetimi kurs katılım belgesi; sürü yöneticisi istihdam ediliyorsa, istihdam edilen kişiye ait sürü yönetimi kurs katılım belgesi ve iş sözleşmesini sunmaları gerekiyor.”