Sürü yöneticisi kursu açılacak

Sürü yöneticisi kursu açılacak
Sarayönü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi bünyesinde İşkur destekli sürü yönetimi elemanı kursu açacak. Sürü yönetimi elemanı kursunu bitirip sertifika alanlar, gerekli koşulları sağlarsa devlet...

Sarayönü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi bünyesinde İşkur destekli sürü yönetimi elemanı kursu açacak. Sürü yönetimi elemanı kursunu bitirip sertifika alanlar, gerekli koşulları sağlarsa devlet tarafından desteklenecek. Destekleme kapsamında 5 bin lira verilecek. Mezun olanlar ayrıca aldığı sertifika ile kamuda ve özel tarımsal işletmelerde istihdam olanağı bulabilecek.

Süt Üreticileri Birliği binasında verilecek kurslara 25 kursiyer katılacak. Eğitimler 27 Şubat'ta başlayıp 23 Mart tarihine kadar devam edecek. Kurs bitiminde kursiyerlere Sürü Yönetimi Elemanı sertifikası verilecek.

Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli Umut Balyan, Metin Ormankaya, Nurullah Akdağ tarafından verilecek eğitimler 15 iş günü içerisinde, pazartesi, çarşamba, perşembe, cuma günleri verilecek. Verilen eğitimlerle ilgili olarak bilgi veren eğitmenler, yaptığı açıklamada, “15 aydan büyük, en az 300 küçükbaş hayvandan oluşan sürü ya da kasaplık güç oranı düşüldükten sonra kalan anaç koyun keçi varlığına sahip işletmelere destek verilecek" dedi.

Destekten yararlanmak isteyenlerin, sürü yönetimi kurs sertifikasına sahip olması gerektiğini ya da sürü yöneticisi (halk dilinde Çoban) istihdam etmesi gerektiğini kaydeden eğitmenler şunları kaydetti:

"Belge alan kişiler çeşitli program ve projelerden yararlanmada öncelikli olacak. Bakanlık hayvancılık desteklemelerinde bu eğitimi alan kişileri istihdam eden işletmelere, destekleme yapılmasını planlanmaktadır. Sürü yöneticisine ait SGK primlerinin yıl içerisinde kesintisiz olarak en az 5 ay yatırılmış olması ve Koyun Keçi kayıt sisteminde 300 baş küçükbaş kayıt altına alınmış hayvanı olması gerekiyor. İlçe Müdürlüğünce yapılan tespitte, küçükbaş hayvanlar kulakları küpeli olarak işletmede bulunacaktır. İşletme sahibi sürü yöneticisi ise, birinci derece akrabası dahil sürü yönetimi kurs katılım belgesi; sürü yöneticisi istihdam ediliyorsa, istihdam edilen kişiye ait sürü yönetimi kurs katılım belgesi ve iş sözleşmesini sunmaları gerekiyor."

Sarayönü'nün hayvancılık açısından çok önemli bir potansiyeli barındırdığını belirten eğitmenler, "Açılan bu kursun hayvancılığın kalitesini daha da çok artıracağını düşünüyorum. Sürü yönetimi elemanlığının cazibeli bir meslek haline getirilmesi, bu alanda da istihdamın oluşturulması, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın teknik ve uygulama kapasitelerinin gelişmesi çok önemli. İnşallah düşündüğümüz gibi verimli sonuçlar alırız" dedi.