Süt fiyatı üreticiyi ikiye böldü

Süt fiyatı üreticiyi ikiye böldü
Çiğ sütün yeni fiyatı, süt üretiminde Türkiye birincisi olan Konya'da üreticileri ikiye böldü.Bir yıldır 2.30 TL olan çiğ süt fiyatının 50 kuruş artırılarak 2.80 TL’ye çıkarılması, primlerin de 2020  ekiminden...

Çiğ sütün yeni fiyatı, süt üretiminde Türkiye birincisi olan Konya'da üreticileri ikiye böldü.

Bir yıldır 2.30 TL olan çiğ süt fiyatının 50 kuruş artırılarak 2.80 TL’ye çıkarılması, primlerin de 2020  ekiminden 2021 nisanına kadar 30 kuruş olarak açıklanması, üreticileri hayal kırıklığına uğrattı.

Aynı dönemde yem başta olmak üzere girdi maliyetlerine yaklaşık yüzde 50 zam geldiğini belirten üreticiler, bir yıldır 2.30 TL olan çiğ süt fiyatının 50 kuruş artırılarak 2.80 TL’ye çıkarılmasının, beklentilerinin çok altında kaldığını, süt ineklerinin kesime gitmeye devam edeceğini söyledi.

Çiğ sütün yeni fiyatını eleştiren üreticiler, birlikler olduğu kadar; fiyatın beklentisini karşıladığını dile getirenler de oldu.

KARATAY ÜRETİCİSİNDEN ELEŞTİRİ GÖRMEDİK

Üreticilerden yeni fiyat ile ilgili şimdiye kadar bir eleştiri almadığını da ifade eden Karatay Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ali Kalaycı, “Destek dışı fiyat beklentimizin altında kaldı. Biz, çiğ süt fiyatının en az 3.10 olmasını istiyorduk, 2.80 olarak açıklandı. Nisan ayına kadar 30 kuruş da destek açıklandı. Yani sütün fiyatı bir nevi de beklentimizi karşılamış oldu.

Fiyat belirlenirken, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bu işin tüketici boyutunu da düşünmesi gerekir. Perakende fiyatlarını da gözardı etmemek gerekir. Olaya bu yönü ile bakıyoruz” şeklinde konuştu.

FİYAT BEKLENTİMİZİN ÇOK ALTINDA KALDI

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran ise şunları kaydetti: “Bizim fiyat beklentimiz, açıklanandan çok daha fazlasıydı. Biz, çiğ sütün litre fiyatına en az 3.20 veya 3.30 TL bekliyorduk. 2.80 TL açıklandı. Destek için de 40 kuruş verilecekti, 30 kuruşa çekildi. Nisan ayına kadar fiyatların böyle olacağı, daha sonrası için de yeniden bir fiyat belirleneceği belirtildi.

Çiğ süt fiyatı, beklentimizin altında kaldı. Üretici, ağır girdi maliyeti altında eziliyor. Süt fiyatı, girdi maliyetindeki yükselişle eş değer olmalıydı. Üretici fiyattan memnun değil. Süt üretiminde sürekli bir düşüş oluyor.

2018 yılında Sarayönü'nde günlük süt üretimi 150 ton civarındaydı. Bugün 50 ton civarında. Besiciler, hayvanlarına yem yediremiyor. 85-90 TL olan yem fiyatı, bugün 121 ile 125 TL arasında değişiyor. Üreticiler, borçlarını ödeyemediği gibi, hayvanlarına yem de yediremiyor.”