Süt üreticileri isyanda

Süt üreticileri isyanda
Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt fiyatlarına 10 kuruş zam yaptı. Süt üreticileri, 10 kuruşluk zamma isyan ederek; “Beklentimiz çiğ sütün en az 3 buçuk lira olmasıydı. Bu şartlarda üretim yapmak çok zor. Üreticiler ağlıyor,...

Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt fiyatlarına 10 kuruş zam yaptı. Süt üreticileri, 10 kuruşluk zamma isyan ederek; “Beklentimiz çiğ sütün en az 3 buçuk lira olmasıydı. Bu şartlarda üretim yapmak çok zor. Üreticiler ağlıyor, süt üretimi azalıyor.” dedi.

Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt fiyatlarına 10 kuruş zam yaptı. Çiğ süte 3 ayrı referans fiyat belirleyen Ulusal Süt Konseyi, 1 Mayıs-30 Haziran 2021 tarihleri arasında yağ değeri 3.50 ve üzeri olan A sınıfı çiğ süt fiyatını 2.90 TL olarak belirledi. Çiğ süt fiyatının 2.80’den, 2.90’a yükselmesi ise üreticileri memnun etmedi.

Üreticinin beklentisi en az 3.50 liraydı

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, süt üreticisinin beklentisinin daha yüksek olduğuna dikkat çekti. “Raf fiyatları ile üreticinin sütünü verdiği fiyata bakılacak olursa, ezilenin yine üretici olduğu gözüküyor” diyen  Başkan Ceran, “Çiğ sütün kilogramı için minimum 3.40-3.50 TL civarında bir fiyat bekliyorduk. Girdi maliyetlerini düşünecek olursak 3.50 TL bile üreticiyi kurtarmıyor. Gelinen noktada çiğ süte 10 kuruşluk bir zam yapıldı. Biz, bunu hak etmiyoruz. Biz, 5-10 kuruşluk adamlar değiliz.” şeklinde konuştu.

Yemin çuvalı 135-140 liraya dayandı

Hayvancıların yüzde 80’inin süt toplayanların, yem satanların hayvanlarına baktığını söyleyen Ceran, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Üreticinin elinde para olmadığı için yemi veresiye alıyor. Kısaca üretici sadece aldığı yemin borcunu kapatabiliyor. Yani bir nevi yemi aldıklarının, sütünü topladıklarının hayvanlarına bakmış gibi oluyor. Bugün üretici, elindeki hayvanlarının hepsini kesime gönderse bile borçlarını kapatamaz. Üreticinin girdi maliyeti inanılmaz arttı. Yemin çuvalı bugün 135-140 liraya dayandı. Protein değerine göre 125 TL’den başlıyor yem fiyatları. Pandemi sürecinin yarısında yem fiyatlar 85-90 lira bandındaydı. Bir ara döviz kurunda bir düşüş yaşandı. Yem fiyatları düşmedi. Daha sonraki süreçte döviz kurunda yeniden bir artış oldu. Bunu fırsat bilenler yem fiyatına yeni bir zam daha yaptı.”

Bu şartlarda üretebilmek zor

1 litre süt satıp, 1 buçuk kilo yem almaları gerekirken, bugünkü çiğ süt fiyatıyla 1 kilo süt satıp, 1 kilo yem ancak  alabileceklerini dile getiren Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, son olarak şunları söyledi: “Bu şartlarda üretim yapabilmek çok zor. Süt üretimi azalacak. Üretici, yeni fiyattan hiç memnun değil. Beklentimiz karşılanmadı.”

Süt üreticisi ağlıyor

Başkan Murat Ceran, çiğ sütün kilogram fiyatının 2.80 olduğunda yem fiyatının 110 lira olduğunu, çiğ süt fiyatının 2.90’a çıkarıldığını ancak yemin çuval fiyatının 130 lira olduğunu ifade etti. Yeni fiyat tarifesinin üretici açısından rezalet olduğunu kaydeden Ceran, “Ulusal Süt Konseyi’nin içinde bir yetiştirici yok. Üreticinin halinden anlamazlar. Süt üreticisi ağlıyor. Süt üretimi azalıyor. Bu sektörde tekelleşmeye doğru gidiliyor.  Süt fiyatları marketlerde çok yüksek. Çiğ sütün fiyatına 10 kuruş zam yapıldı. Yarın marketlerde fiyat çok daha yükselecek. Süte en az 50 kuruş daha zam yapılacak. Ezilen yine üretici olacak. Kazanan yine marketler olacak” dedi.