Süt üreticilerinden tepki

Süt üreticilerinden tepki
Ulusal Süt Konseyi'nin süt fiyatlarında hiç bir şekilde artış yapmaması ve sadece çiğ süt destek primini 15 kuruştan 40 kuruşa çıkarması üreticilerde büyük bir hayal kırıklığına neden oldu. Üreticiler, “Et ve süt...

Ulusal Süt Konseyi'nin süt fiyatlarında hiç bir şekilde artış yapmaması ve sadece çiğ süt destek primini 15 kuruştan 40 kuruşa çıkarması üreticilerde büyük bir hayal kırıklığına neden oldu. Üreticiler, “Et ve süt üretmek suç oldu bu ülkede” diyor

Artan maliyetler karşısında süt fiyatlarını yeniden belirlemek için geçtiğimiz hafta toplanan Ulusal Süt Konseyi'nden üreticilerin tepkisini çeken bir karar çıktı. Süt fiyatlarında hiç bir şekilde artış yapılmazken, sadece çiğ süt destek primi 15 kuruştan 40 kuruşa çıkarıldı. Ulusal Süt Konseyi'nin süt fiyatlarında hiç bir şekilde artış yapmaması ve sadece çiğ süt destek primini 15 kuruştan 40 kuruşa çıkarması üreticilerde büyük bir hayal kırıklığına neden oldu. Yem fiyatlarının ve diğer girdi masraflarının sürekli artmasına karşı süt fiyatlarının yerinde sayması üreticiyi içinden çıkılmaz bir hale soktu. Konya’da ve birçok şehirde girdi masraflarının artmasından dolayı zarar eden üreticiler hayvanlarını kesime göndermeye başladı.

 

ÜRETİCİLER ALINAN KARARA İSYAN ETTİ

Süt üreticisi aylardır süt fiyatlarının artırılmasını beklerken, Ulusal Süt Konseyi'nden süt fiyatlarıyla ilgili üreticiyi kızdıran bir karar çıktı. Çiğ süt fiyatlarına hiç bir artış yapılmayarak 2.30 lirada sabit tutulurken, Ekim, Kasım ve Aralık ayları için çiğ süt destek priminin 40 kuruş olarak uygulanmasına karar verildi. Buna göre Ekim, Kasım Aralık aylarında süt üreticisi desteklerle birlikte eline 2.70 lira geçecek. Ulusal Süt Konseyi, 1 Ocak 2021'den itibaren uygulanacak yeni fiyatları belirlemek için Aralık 2020'de tekrar toplanmasına karar verildi.   Türkiye’de süt üretiminin en fazla yapıldığı il olan Konya’da üreticiler duruma isyan etti.

 

ÜRETİCİNİN VEBALİNDEN KURTURALAMAZSINIZ

Duruma tepki gösteren Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, “Bu üreticinin vebalinden kurtulamazsınız. İğneden ipliğe zam, süte geldi mi yok. Süt üretmek, et üretmek suç oldu bu ülkede” dedi. Girdi masraflarının artmasından dolayı birçok üretici iflasın eşiğine geldiğini kaydeden Karabulut, şunları kaydetti: “Sağacak inek, içecek süt, yiyecek et bulamayasınız inşallah. Allah’tan korkmadınız, üreticiden utanmadınız. Allah’tan bulun inşallah. Bu üreticinin vebalinden kurtulamazsınız. İğneden ipliğe zam, zam, zam. Ama süte geldi mi yok. O verdiğiniz 40 kuruş desteği de alın başınıza çalın. Yazık, günah bu millete. Süt üretmek, et üretmek suç oldu bu ülkede. Markete bak, reyona bak, üreticiden 2.30 kuruşa aldığın süt, reyonda 7 TL. Üreticiden 32 TL’ye aldığın et, market reyonlarında 60-70 TL. Bunlara niye müdahale etmiyorsunuz? Keyfi, kafasına göre zam yapan yem fabrikalarına niye müdahale etmiyorsunuz?” diye tepki gösterdi.