"Süt üreticisi kaosta"

"Süt üreticisi kaosta"
Süt üreticileri girdi fiyatlarındaki artıştan dolayı para kazanamadığını söylüyor. Yem fiyatları 2-3 aylık süre içerisinde 53 liradan 58 liraya çıktı. Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, hayvancılıkta...

Süt üreticileri girdi fiyatlarındaki artıştan dolayı para kazanamadığını söylüyor. Yem fiyatları 2-3 aylık süre içerisinde 53 liradan 58 liraya çıktı. Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, hayvancılıkta kaos yaşandığını, üreticinin yemcilere ve sanayicilere çalıştığını söyledi. Üretici Engin Çelik ise, “Girdi fiyatlarımız arttı, 3 sene önceki fiyata süt satıyoruz” dedi.

Son aylarında yem fiyatlarında yaşanan ciddi zamlar süt üreticisinin belini büküyor. Bir inekten verimli bir şekilde süt alabilmek için günlük yaklaşık 15 kilogram yem harcayan süt üreticileri, saman balyası, silaj, küspe gibi girdi kalemlerine yapılan zamlarla birlikte zarar eder hale geldiklerini ifade ediyor. 3 yıl önce sütü 1 lira 10 kuruşa satan süt üreticileri bugün de sütü aynı fiyata satmak zorunda kaldıklarını belirterek litre başına verilen 0,04 kuruşluk desteği de yetersiz buluyor. Yem fiyatlarını düzenlenmesi için yetkililerden destek bekleyen üreticiler, “Şu an cepten yiyoruz. Her geçen gün zarara gidiyoruz” diyor.

Üretici para kazanmıyor

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, yem fiyatlarının Aralık ayından bu yana 4 defa attığını belirterek, “Geçtiğimiz yaz ayında yaşanan kuraklık nedeniyle bitki üretiminde düşüş yaşandı. Bu yüzden yem fiyatlarında ciddi bir artış yaşandı. Aralık ayında 3 defa, Ocak aynıda 1 defa fiyatlarda artış oldu. Yemin torba fiyatı 60 liranın kapısına dayandı. Hayvancılıkta şu anda kaos yaşanıyor. Üretici, yemcilere ve sanayicilere çalışıyor” dedi.

Süt üreticisinin para kazanmadığını belirten Erdoğdu, şöyle konuştu: “Girdi fiyatlarında, yemde yaşanan ciddi fiyat artışlarına rağmen süt fiyatları 30 aydır aynı seviyede devam ediyor. Yem fiyatları üretici için ciddi bir girdi maliyeti. Bir hayvandan verimli bir şekilde süt alınabilmesi için günlük 8-15 kilogram arasında yem verilmesi gerekiyor.”

Açıkta satılan sütler ile ilgili de konuşan Erdoğdu, “Açıkta satılan sütler çok fazla bir yekun oluşturmuyor. Bu konu çok büyütülmemeli. Gıda güvenliği düşünülerek alınmış doğru bir karar. Yasak yok, vatandaşın süte sağlıklı bir şekilde ulaşabilmesi için yapılmış bir düzenleme. Destekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Zam sütün semtine uğramıyor

Büyükbaş hayvan ve süt üreticisi Engin Çelik ise Bakanlığın yem fiyatlarına el atması gerektiğini belirterek, “5-6 ay önce 45-48 liraya aldığımız yem fiyatı bugün 60 liraya yaklaştı. Hayvandan verimli süt alabilmemiz için günlük 15 kilogram yemi önüne koymamız lazım. Yem, süt maliyeti arasında önemli bir kalem. Bunun balyası var; tanesi 15-20 TL. 10 hayvanın olsa günde 5 balya önüne koyman lazım. Slaj, küspe hepsi pahalandı ama süt fiyatları yerinde sayıyor” dedi.

Şu anda süt alım fiyatlarının 3 senelik fiyat olduğunu söyleyen Çelik, “Yani 3 sene önce biz sütü 1 lira 10 kuruşa satıyorduk şuanda bu fiyat devam ediyor. Şu anda yemin torbası 60 TL, kepeğin torbası 35 TL ama süt hala 1 lira 10 kuruş. Zam her şeye geliyor ama sütün semtine uğramıyor. Şu an süt üreticisi cepten yiyor. Malcılar batmak üzere. Damızlık yapalım deme gibi bir şansımız yok, satıyoruz. Devlet litre başına 0,04 lira destek veriyor. Bu destek yetersiz” ifadelerine yer verdi.