Süt üreticisi zam bekliyor!

Süt üreticisi zam bekliyor!
Süt üreticilerinin isyan sesi yükseliyor. İthal edilen yem fiyatının altında ezilen üreticiler, çiğ süt fiyatında ivedilikle artış yapılmasını istiyor. Maddi sıkıntılardan kurtulamayan üreticiler çözümü çiftliklerini...

Süt üreticilerinin isyan sesi yükseliyor. İthal edilen yem fiyatının altında ezilen üreticiler, çiğ süt fiyatında ivedilikle artış yapılmasını istiyor. Maddi sıkıntılardan kurtulamayan üreticiler çözümü çiftliklerini satışa çıkarmakta buluyor

Süt üreticileri, girdi maliyetlerinin altında eziliyor. Yem fiyatlarının döviz kurundaki artış ile birlikte yükselişe geçmesine rağmen, çiğ süt fiyatının yerinde sayması üreticilerin belini büküyor. Borç üstüne borcu biriken üreticiler, çareyi üretimden vazgeçmekte arıyor. Süt üretimi yapan büyük tesisler, satışa çıkarılıyor. Türkiye'de süt üretim kapasitesinin bundan sonraki süreçte tüm bu sıkıntılardan dolayı daha da azalacağı söyleniyor. Ayrıca ülkemizde dişi hayvan kesimi de artıyor. Dişi hayvan kesiminin ise hayvancılık sektöründe yeni krizleri ortaya çıkaracağı belirtiliyor. Üreticiler, çiğ süt fiyatlarının acilen artırılmasını talep ederken, bu artışın da enflasyon oranının yani yüzde 15'in altında kalmamasını istiyor.

 

Çiftlikler satışa çıktı!

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Mustafa Erdoğdu, süt üreticisinin perişan bir hâl içinde olduğunu söyledi. İpard kapsamında Sarayönü'nde kurulan süt çiftliklerinden 5 büyük çiftliğin satışa çıktığını aktaran Başkan Erdoğdu, sapı ve arazisi olmayan üreticilerin halinin daha da kötü olduğuna değindi. Çiğ süt fiyatlarına artış beklediklerini kaydeden Erdoğdu, "Televizyonu her izlediğimizde çiğ süt fiyatı 2 lira olacak falan deniliyor. Fiyatın 2 liraya kadar yükseltileceğini tahmin etmiyoruz ama keşke öyle olsa. Sektörde bir kriz var fakat sessizlik hakim. 5 büyük çiftliği sanayici kesimi kurmuştu. Bu çiftlikler satışa çıktı. Ben başta olmak üzere; birçok üretici çiftliğini satılığa çıkarmayı düşünüyor" şeklinde konuştu.

58 lira olan yem 74 tl'ye yükseldi

Süt üreticisinin borçlu olduğunu, borç ertelettirmenin de çare olmadığını dile getiren Erdoğdu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Hayvancılar gerçekten zor durumda. Sütün fabrika satışı 1,53. Sıcak süt 1,33, soğuk sütte 1,40. Üretici gerçek sütünü 1,80'nin altında satmamalı. Yemi ithal ediyoruz. Dolar sürekli yükseliyor. Yemin çuval fiyatı 74 TL. 71 lirasını peşin istiyorlar. Üreticinin peşin yem alacak parası yok. Yemi de 3-4 ay vade ile veriyorlar. Üretici borçlu, bu yüzden sürekli önümüzdeki ayın parasından harcıyor. Açık üstüne açık veriyor. Süt, 1,53 olmadan önce yemin çuval fiyatı 58-60 liraydı. Şimdi 74 lira. Yem fiyatlarında bu kadar artış oluyor da üreticinin üretimden ne kadar kârı oluyor? Bu şartlarda üretim yapmak çok zor. Acilen devletin önlem alması ve sessizliğini bozması gerekiyor."

 

Süte enflasyonun üzerinde artış şart

Tarım Uzmanı Sadettin İnan da sektörde büyük bir krizin olduğuna değinerek, şunları kaydetti: "Yem fiyatları artıyor, süt fiyatları yerinde sayıyor. Bu tamamı ile üretime darbe vuruyor. Dişi hayvan kesim oranı arttı. Bu şekilde var olan sıkıntı ile baş edilemez. Atılan bu yanlış adım, sorunların kronikleşmesine sebebiyet verir. Büyük kriz olduğu halde hükümet sessiz. Temmuz ayı çiğ süt referans fiyatları hala açıklanmış değil. Üretimin devam etmesi için çiğ süte enflasyonun üstünde bir artış sağlanmalı. Yeni Tarım Bakanı'nın işi zor."