Taban fiyatında hayal kırıklığı!

Taban fiyatında hayal kırıklığı!
Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, mısır ve ayçiçeğine verilen taban fiyatının üreticiyi memnun etmediğini belirterek, “Girdi masrafları yüzde 50 artarken, ürünlerimizde yüzde 20’lik bir artış yaşandı” dedi.Bu...

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, mısır ve ayçiçeğine verilen taban fiyatının üreticiyi memnun etmediğini belirterek, “Girdi masrafları yüzde 50 artarken, ürünlerimizde yüzde 20’lik bir artış yaşandı” dedi.

Bu yıl mısır taban fiyatının sadece yüzde 21’lik artışla ton başına bin 150 olarak açıklandı. Tarımsal üretim maliyetlerinin en önemli kalemini oluşturan mazot, gübre, zirai ilaç, elektrik ve sulama bedellerinin sürekli arttığını, buna karşın çiftçilerin binbir emekle ürettiği ürünler ise para etmiyor.

2018 yılına göre buğday fiyatları bu sene yüzde 29 artmıştı. Bu bile üreticilerin beklentilerini karşılamadı. Buğday üreticilerinin beklentilerinin prim desteğiyle karşılanmasını isterken mısır üreticileri de açıklanan taban fiyatıyla hayal kırıklığı yaşadı. Mazot, gübre ve zirai ilaç fiyatlarında yaşanan artış aynı olmasına karşın buğday fiyatları geçen seneye göre yüzde 29 oranında artarken mısır fiyatları ise geçen yıla göre sadece yüzde 21 arttı. Mağduriyetin giderilmesi için açıklanan mısır taban fiyatının ton başına en az bin 200 lira olarak revize edilmesini istiyor.

AYÇİÇEĞİ TABAN FİYATI GEÇEN YILA GÖRE DÜŞÜK

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, mısır ve ayçiçeğine verilen taban fiyatının üreticiyi memnun etmediğini söyledi.

Çelik, “Bu yılki fiyatlar geçen yıla göre 100 TL daha düşük. Fakat 1 yıl içerisinde tohum yüzde 50 arttı. Gübre fiyatları yüzde 50 arttı. Mazota sürekli zam geliyor. Girdi masraflarından yüzde 50 artış yaşanırken, ayçiçeği fiyatı geçen yıla göre daha düşük. Çiftçi bu kadar yükün altından nasıl kalkacak? Üreticiler taban fiyatlarında büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Girdi masrafları bu kadar yüksek olmasaydı çiftçinin eline biraz para kalacaktı. Fakat şu an ki durumda tüm kazancımız elektrik, mazot, gübre borçlarına gidecek” dedi.

MISIR TABAN FİYATI REVİZE EDİLMELİ

Mısır taban fiyatlarında da geçen yıla göre 150 TL’lik bir artış gerçekleştiğini aktaran Çelik, “ Mısırda da pek fazla bir artış olmadı. Taban fiyatı 1150 TL olarak açıklandı. Bu rakamda düşük. Girdilere göre fiyatlar çok düşük. Masraflarımızı ancak karşılarız. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ve hükümetimizden destek bekliyoruz” diye konuştu.