Tarım da olmasa işsizliği tutmak imkânsızlaşacak…

Tarım da olmasa işsizliği tutmak imkânsızlaşacak…
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülkenin en büyük sorunu olan işsizliğin, özellikle genç nüfusta büyük sıkıntılar yarattığını, tarım da olmasa işsizliği tutmanın neredeyse imkansızlaşacağını...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülkenin en büyük sorunu olan işsizliğin, özellikle genç nüfusta büyük sıkıntılar yarattığını, tarım da olmasa işsizliği tutmanın neredeyse imkansızlaşacağını bildirerek, “yaz aylarında 1 milyona yakın ek istihdam yaratan tarım, büyük bir gelir kapısı oluyor. Bu devirde 1 milyon ek istihdam sağlayan kaç sektör var” dedi.

İstihdamın üçte bire yakını tarım ve tarımla ilgili sektörlerden sağlanıyor

İstihdam içinde tarımın önemi sürüyor. Sanayileşme tam anlamıyla sağlanana kadar tarım istihdam kapısı olmaya devam edecek. Kasım ayında 27 milyon 67 bin olan istihdamın 5 milyon 53 bini tarımda çalıştı.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, şunları kaydetti:

“Tarım, kendi alanı dışında da doğrudan tarımla ilgili imalat ve ticaret sektöründe 2 milyon 587 bin istihdam yaratmaktadır. Bu rakamları da eklediğimizde tarımın yol açtığı istihdam yaz aylarında 8,4 milyona ulaşmaktadır. Ulaştırma, finans gibi alanlarda yapılan istihdam bu rakamlara dahil değildir. Bu da ülkede yaz aylarında 27,5 milyon olan toplam istihdamın yüzde 30 dan fazlasının tarımdan kaynaklandığını bize göstermektedir. Diğerlerini kattığımızda istihdamın üçte bire yakını tarım ve tarımla ilgili sektörlerden sağlanıyor. Yaz aylarında 5,8, kış aylarında 4,8 milyon istihdam sağlayan tarım, her türlü desteği hak ediyor.”