Tarım Kredi’den çiftçilere uyarı

Tarım Kredi’den çiftçilere uyarı
Sarayönü Tarım Kredi Kooperatifi Müdür vekili İbrahim Gürkan, çiftçilerin olası risklerle karşılaşmamaları ve sıkıntı yaşamamaları için sigorta poliçesi son kabul tarihlerine ve ÇKS güncellemelerine azami özen göstermeleri...

Sarayönü Tarım Kredi Kooperatifi Müdür vekili İbrahim Gürkan, çiftçilerin olası risklerle karşılaşmamaları ve sıkıntı yaşamamaları için sigorta poliçesi son kabul tarihlerine ve ÇKS güncellemelerine azami özen göstermeleri gerektiğini bildirdi.

Gürkan yaptığı açıklamada, devlet destekli düşük faizli kredilerden ve devletin sigorta prim desteğinden faydalanmak isteyen üreticilere ÇKS’ye kayıt olun çağrısında bulundu. Üreticilerin, sert geçebilecek kış şartlarını göz önünde bulundurarak tarım sigortalarını ihmal etmemeleri gerektiğinin altını çizen Gürkan, her ürün için sigorta son kabul tarihlerinin değiştiğini ifade etti.

TARSİM kara gün dostu

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) üzerinden yapılan tarım sigortalarında primin yarısı, bazı teminatlarda ise primin üçte ikisinin devlet tarafından ödendiğine işaret eden Gürkan, şunları kaydetti:

“Ayrıca çiftçilerimizin, tarımsal işletme varlıklarını TARSİM’e sigorta ettirmeleri halinde, Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullandıkları kredilere ait faizlerin yüzde 25-100’ü devlet tarafından ödeniyor ve çiftçilerimiz indirimli faiz oranlarından faydalandırılıyor. Ayrıca sel, don, dolu, kuraklık, yangın gibi doğal afetlere karşı ürünleri devlet garantisinde sigortalanmaktadır. Bunun yanında, doğal afetler ve kuraklık sebebiyle kredi borcunu ödeyemeyen ortaklarımızın kredi borçlarının ertelenmesinde, yasal mevzuat gereğince yalnızca faiz indirimli kredi borçları ertelenebiliyor. Dolayısıyla üreticilerimizin tarımsal varlıklarının TARSİM’e sigorta ettirilmesi şartı, kredi borçlarının ertelenmesi işlemlerinde de aranıyor. ”

Gerekli kayıtlar yaptırılmalı

Gürkan, üreticilerin, TARSİM kapsamında devlet destekli tarım sigortası yaptırabilmeleri ve düşük faizli tarımsal kredi desteğinden faydalanabilmeleri için, bitkisel ürün sigortaları için öncelikle ÇKS’ye, süt sığırları, besi sığırları, mandalar, koyun ve keçiler ile koç ve tekeler için Veteriner Bilgi Sistemi’ne (TÜRKVET), kümes hayvanları için, İl-İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine, su ürünleri için, Su Ürünleri Kayıt Sistemi’ne (SKS) başvurarak, işletme kaydının yaptırılması veya işletme kaydının güncellenmesi gerektiğini bildirdi.