Tarım ve hayvancılığı birlikte kalkındıracağız

Tarım ve hayvancılığı birlikte kalkındıracağız
Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanan Sarayönü'nde, bu iki sektörü birlikte kalkındırmak için büyük çaba sarf ettiklerini söyledi. Tarım ve hayvancılıkla ilgili...

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanan Sarayönü'nde, bu iki sektörü birlikte kalkındırmak için büyük çaba sarf ettiklerini söyledi. Tarım ve hayvancılıkla ilgili sürekli olarak eğitimler düzenlediklerini aktaran Erdoğdu, hayvancılık sektöründe gerçekleştirdikleri projelerin yanı sıra ilçeye Ziraat Tarım Marketi kazandırdıklarını söyledi. Dört yıl içerisinde 180 üreticiye yaklaşık 2 bin gebe düve getirerek hayvan varlığı ve süt kapasitesini ciddi derecede artırdıklarını kaydeden Erdoğdu, birliğin üye sayısını 317'den 621'e çıkardıklarını sözlerine ekledi.Erdoğdu, Ziraat Tarım Market ile çiftçilerin büyük bir açığını giderdiklerine de değinerek, kısa zaman diliminde satış tutarının 300 bin TL'yi geçtiğini belirtti.

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, göreve geldikleri tarihten itibaren ilçenin hayvancılık sektöründe yeni bir dönem başlattıklarını söyledi. Sarayönü'nde ekonominin ağırlık olarak tarım ve hayvancılığa dayandığını anlatan Erdoğdu, bu iki sektörün kalkınması için büyük çaba sarf ettiklerini dile getirdi. Göreve geldikleri tarihte hayvan varlığı ve süt üretim kapasitesinin dip seviyelerde olduğunu ifade eden Erdoğdu, yaptığı açıklamada, "Dört yıl önce birliğimizin 317 üyesi bulunuyordu. Süt üretimi ise yaz aylarında 16, kış aylarında 7 tondu. Göreve geldikten sonra üreticilerimiz için bir proje başlattık. Faal üreticilerimizin hayvan varlığını yükseltmeye, faal olmayan üreticilerimizin ise yeniden üretime teşvik etme amacıyla çalışma başlattık. Dört yıl içerisinde 180 üreticimize 2 bin civarında gebe büyükbaş hayvan getirdik. Bu hayvanların doğum yaptı ve belli periyotlarla doğum yapmaya devam etti. Buzağıları büyüyüp onlarda doğum yapmaya başladı." dedi.

Üretim iki katını aştı

Dört yılda birliğin üye sayısını iki katına çıkardıklarını vurgulayan Erdoğdu, "Dört yılda üretici sayımız 621'e ulaştı. Yani üye sayımızı iki katına çıkardık. Süt üretimini de iki katından fazlasına çıkardık. Bunun yanı sıra yazlık kışlık üretimlerin arasındaki farkı düşürdük. Şu anda yaz aylarında verimimiz 35 ton, kış aylarında verimimiz 27 ton. Üreticilerimiz için girdi maliyetleri çok önemli. Bu noktada yem konusunda üreticilerimize elimizden geldiği kadarıyla destek olmaya çalışıyoruz. Dört ayrı firmanın bayiliğini aldık. Kar amacı gütmeden hizmet bedeli karşılığında 4 yıl içerisinde üreticilerimize 8 milyon ton yem satışı gerçekleştirdik." şeklinde konuştu.

Göçü geri çevirdik

Hayvancılık projeleri ile köyden kente göçü önlediklerini hatta geri köye dönüşü sağladıklarını bildiren Erdoğdu, "Gözlü ve Özkent gibi küçükbaş hayvancılığın yaygın olduğu mahallelerimizi büyükbaş hayvancılığı ile tanıştırdık. Birçok mahallemizde ciddi derece köyden kente göç var. Bunun temel nedeni istihdam. Konya'da asgari ücretle çalışan birçok vatandaşımızı hayvan ahibi yaparak köyüne geri döndürdük. Gözlü mahallesinde 10, Özkent mahallesinde 2, Laidk mahallesinde 5 ve Zengi mahallesinde 1 olmak üzere 18 haneyi geri köyüne çektik. Bu, başlangıç olarak güzel bir rakam. Bu rakamın yükselmesi için elimizden geleni yapacağız." ifadelerine yer verdi.

Birliğimizi baltalatmayacağız

Erdoğdu, Sarayönü Süt Üreticileri Birliğini baltalamak için bazı firmaların bölgeye girdiğini ifade ederek, "Birliğimizi baltalamaya çalışıyorlar. Bölgemize girerek türlü oyunlarla üreticileri bölmeye çalışıyorlar. İlçeden bazı üreticileri de buna çanak tutuyor. Her şeye rağmen birliğimizi baltalatmayacağız. Üreticilerimiz birliğimizin kıymetini anladı. O yüzden böyle oyunlara prim yaptırmazlar. Yalnız şunu da söylemek istiyorum. Şimdi yabancı firmalara çanak tutarak ilçemize ihanet eden bazı üreticiler, gün geldiğinde bu halka hesap verecekler." sözlerini kullandı.

Büyük bir açığı giderdik

Ziraat Tarım Marketi kurarak ilçenin çok önemli bir açığını giderdiklerini belirten Erdoğdu, şöyle konuştu: Çiftçilerimizin tarım ve hayvancılık için olmazsa olmaz alet ve ekipmanları alabilecekleri yer konusunda büyük bir sıkıntı vardı. Bu yüzden Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Süt Üreticileri Birliği bünyesinde Ziraat Tarım Marketi kurduk. Çiftçilerimiz de büyük bir teveccüh gösterdi. Bir ay içerisinde satış tutarımız 300 bin lirayı geçti. Şu anda bahar için siparişleri topluyoruz. 750 bin liralık siparişimiz daha yolda. Bu ayın sonunda ürünlerimiz gelecek. Ürün çeşitliliği çok fazla olduğu için sezona göre satış yapıyoruz."

Peşinatı kaldırdık

Ziraat Tarım Market'te alışverişte artık peşinat alınmayacağının müjdesini de veren Erdoğdu, "daha önce satışlar yüzde 25 peşinat ile yapılıyordu. Ziraat Bankası ile anlaşarak bu yüzde 25'lik peşinatı kaldırdık. Şimdi 50 bin liraya kadar çiftçilerimiz ÇKS ile direk gelip alabilir. 50 bin liranın üzerindeki satışlarda ise ipotek ile satış yapılacak. Ziraat Tarım Marketimizden ÇKS kaydı olan tüm çiftçilerimiz faydalanabilir. Bizim üyemiz olması gerekmez." dedi.

Etiketler :