Tarım ve Orman alanlarında yeni dönem başlıyor

Tarım ve Orman alanlarında yeni dönem başlıyor
Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ferhat Koçak, tarım ve orman alanlarında yapılan kanun değişiklikleri ile birlikte artık yeni bir döneme girildiğini ifade etti. Koçak yeni dönemde boşta arazilerin kalmayacağını, planlı...

Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ferhat Koçak, tarım ve orman alanlarında yapılan kanun değişiklikleri ile birlikte artık yeni bir döneme girildiğini ifade etti. Koçak yeni dönemde boşta arazilerin kalmayacağını, planlı üretime geçilerek suyun verimli kullanılacağını, sözleşmeli üretim yapılarak yapılan üretimin kayıt altına alınacağını belirtti.

ferhat koçak

Tarım ve Orman Bakanlığının 5488 sayılı kanununda yapılan değişiklikler ile birlikte tarım ve orman alanlarında yeni döneme giriliyor. Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ferhat Koçak, 5488 sayılı kanunda yapılan değişikliklerin yeni dönemde neler getireceğine dair açıklamalarda bulundu. Koçak yapılan değişiklik ile birlikte artık boşta arazilerin kalmayacağını, üretimin planlı yapılarak suyun verimli kullanılacağını ve üretimi yapılan ürünlerin kayıt altına alınacağını belirtti.

Planlı üretime geçilecek

Koçak yeni dönemde planlı üretime geçileceğini belirterek, “Tarım ve Orman alanlarında kanun değişikliğine gidilmesi ile birlikte, arz ve talep miktarını dikkate alarak tarım havzası veya işletme bazında hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceği belirlenecek.

Suya göre tarım yapılacak

Yeni dönemde iklim değişiklikleri dikkate alınarak, doğal kaynaklarımızın sürdürülebilir kullanımına önem verilecek. Suyu merkeze alan bir planlama ile hem bitkisel üretim hem de hayvansal üretim planlanacak. Üst üste iki yıl süre ile işlenmeyen tarım arazileri tespit edilecek ve bu arazilerin üretime kazandırılması için geliri arazi maliklerine ait olmak üzere arazinin vasfının değiştirilmemesi şartıyla rayiç bedelden aşağı olmamak üzere kiraya verilecek. Ayrıca tapu ve mülkiyete dayanan kayıt yerine, üretimin yapıldığı tüm alanlar kayıt altına alınarak bu alanların desteklemelerden yararlandırılmasına imkan sağlanacak.

Sözleşmeli üretim yaygınlaştırılacak

5488 sayılı Tarım Kanunun 13’ üncü maddesinde sözleşmeli üretim ile ilgili düzenleme yapılmak suretiyle; tarımsal üretim planlamasına katkı sağlanıp çiftçilerimizin hasat döneminde pazarlama sorunu yaşamamasına ve fiyat dalgalanmalarının önüne geçilip, tarım ve gıda piyasalarında istikrarın oluşması sağlanacak. Kanun değişikliği ile getirilen uzman arabulucu ve basit yargılama usulü, sözleşmeli üretimde ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkları kısa sürede çözüme kavuşturulacak. Üretim sözleşmesine tabi ürünlere ve üretim varlıklarına sigorta yaptırılarak oluşacak risklere karşı hem alıcı hem de üretici korunacak.” şeklinde konuştu.