Tarımda kuraklık alarm veriyor

Tarımda kuraklık alarm veriyor
Sarayönü Bölgesinde üretim yapmakta olan çiftçiler, tarımda ki en büyük problemin kuraklık olduğunu belirtti. Kuraklık nedeniyle kuru tarımın bitme noktasına geldiğini anlatan çiftçiler, duruma acil müdahale edilmesi gerektiğini...

Sarayönü Bölgesinde üretim yapmakta olan çiftçiler, tarımda ki en büyük problemin kuraklık olduğunu belirtti. Kuraklık nedeniyle kuru tarımın bitme noktasına geldiğini anlatan çiftçiler, duruma acil müdahale edilmesi gerektiğini söyledi.

Başhüyük bölgesinde 100 bin dekar alanın yaklaşık yüzde 75’ini anız alanlarının oluşturduğunu belirten üreticiler, rekolte kaybının çok fazla olduğunu, sadece 5 bin dekar alanın sulu olduğunu, kalan 70 bin dekarlık alana ise biçer giremeyeceğini belirtti.

Biçer giremediği zaman sap oluşmayacağını belirten üreticiler, bölgemizde yaklaşık 25 bin ton sapa ihtiyacı olduğunu, mevcut şartlarda 5 bin ton sap çıkmayacağını kaydetti.

Çiftçiler sıkıntı yaşadıkları konuları şöyle değerlendirdi:

“Yapılan desteklemelerin ürüne değil, ekili olan tarlalara yapılması gerekir. Ekili olan tarlaların İlçe Tarım Müdürlüğünce yerinde tespit edilmesi şart. Günümüz şartlarında malzeme ve ekipman kullanımı hariç ton başına hububatta gübre, mazot ve tohum olmak üzere 250 lira masraf var. Arpanın artışı ise 150 ila 200 lira arasında olur diye tahmin edilmekte. Hayvanların kesim fiyatının ise kiloda 42 lira olması masrafları kurtarmıyor. En az 45 ile 50 lira arasında fiyatlandırma yapılması gerekir. Borçların ertelenmesi güzel ama kısa vadede ödenmesi beklenirse üreticinin bu şartlar altında borçlarını ödemesi imkansız. Faiz düşürülerek 3’er aylık taksitlerde ya da 6 aylık taksitlerle yapılandırılırsa belki altından kalkılabilir. Kısacası üreticimize masraf destekleri yerine, tohum ve gübre ihtiyaçları karşılanırsa üreticilerimiz ayakta durabilir, aksi takdirde çiftçilik bitme noktasına gelmiştir.”

Kooperatifleşme geleceğimiz açısından şart

Artan girdi maliyetlerinin üstüne kuraklığın da eklenmesiyle, plansız programsız tarlalarını eken üreticilerin büyük zarar ettiğine dikkati çeken çiftçiler, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

“6 ila 10 dönüm arasında tarlaları olan çiftçilerimizin bir çatı altında güçlerini birleştirerek, tarlalarını beraber sürmeli ve beraber ekmeliler. Kuraklık sebebiyle büyük ihtiyaç olan suyun kullanımı da bu sayede oldukça verimli olur. Suyun olduğu yerde sulu tarım, olmadığı yerlerde ise kuru tarım yapılmalıdır.

Konya’nın Karapınar bölgesinde geçtiğimiz yıl 15-20 arası obruk oluştu. Eskişehir, Afyon ve Kütahya bölgesinde de oluştuğu haberleri gelmekte. Bölgemiz için fazlasıyla endişeliyiz. Devletimizden beklentimiz, net bir tarım politikası ve bu politikanın her an takip edilmesi. Tecrübesiz çiftçilerimizin başına buyruk hareket ederek ekim yapıp, suyu boşuna harcamasının önüne geçilmesi. Eğer gereken tedbirler alınmazsa, bölgemizde tarım bitme noktasına gelmiştir.”