Tarımın başkenti Tarsim’in de başkenti oldu

Tarımın başkenti Tarsim’in de başkenti oldu
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, geçen yıl en fazla TARSİM sigortasının sırasıyla Tekirdağ, Edirne, Konya, Kırklareli ve Yozgat'ta yapıldığını, en fazla sigortalanan ürünlerin ise buğday, arpa, ayçiçeği, fındık ve üzüm olduğunu bildirdi.

2023'te Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında 3,1 milyon adet poliçe düzenlendi. 9,2 milyar lira devlet prim desteği ve 8 milyar lira hasar tazminatı ödemesi yapıldı.

Yumaklı tarım sigortalarının bitkisel ürün, sera, büyükbaş ve küçükbaş hayvan, kümes hayvanları, su ürünleri, köy bazlı kuraklık, arıcılık ve gelir koruma başlıklarında düzenlediği bilgisini vererek şunları kaydetti:

"Geçen yıl da üreticilerimizin emeklerini koruma altına aldık. 2023'te TARSİM kapsamında 3,1 milyon poliçe düzenlendi, 9,2 milyar lira devlet prim desteği ve 8 milyar lira hasar tazminatı ödemesi yapıldı. 2006'dan günümüze kadar toplam 23,7 milyon poliçe, 24 milyar lira devlet prim desteği ve 21 milyar lira hasar tazminatı ödemesi yapıldı.

SAĞLANAN KOLAYLIKLAR ÇİFTÇİNİN RAHATLATIYOR

Bu yıl bitkisel ürün sigortasında, sel riski için yüzde 5, fırtına riski için yüzde 6,don riski tarife fiyatında yüzde 10'a kadar, dolu riski tarife fiyatında yüzde 15'e kadar prim indirimi yapıldı. Bitkisel ürün sigortası dolu paketi kapsamında herhangi bir risk nedeniyle 4 yıl boyunca hasar dosyası açılmamış sigortalılara yüzde 40 prim indirimi uygulaması yapılacak. Don paketi kapsamında 3 yıl boyunca hasar dosyası açılmamış sigortalılara yüzde 30 prim indirimi sağlanacak.