Tarımsal destekler artırıldı

Tarımsal destekler artırıldı
Gübre destekleri iki kat artırılarak 8 liradan 16 liraya çıkarıldı. Organik ve organomineral gübre kullanan üreticilerine ise ilave olarak dekara 10 lira olan destekleme ödemesini 20 liraya yükseltildi. Gübre fiyatlarında geçen...

Gübre destekleri iki kat artırılarak 8 liradan 16 liraya çıkarıldı. Organik ve organomineral gübre kullanan üreticilerine ise ilave olarak dekara 10 lira olan destekleme ödemesini 20 liraya yükseltildi. Gübre fiyatlarında geçen yıla göre yaklaşık yüzde 90'lık bir artış olduğunu aktaran Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, desteklerin artmasının çiftçiyi bir nebze de olsa rahatlatacağını söyledi. Çiftçiler de desteklemelerdeki artışı sevindirici bulmasına rağmen, desteklerin zamanında ödenmediğinden ve halen 2019 yılının desteğini alamadıklarından dert yandı.

Artan gübre fiyatları karşında çiftçilerin olumsuz etkilenmemesi ve tarımsal üretimin kesintisiz devam etmesi için mevcut gübre destekleri yüzde yüz artırıldı.

Hububatta (buğday, arpa, çavdar, yulaf, tiritikale) dekara 8 TL olan gübre desteği 16 TL'ye, diğer ürünlerde dekara 4 TL olan gübre desteği 8 TL'ye yükseltildi. Ayrıca organik ve organomineral gübre kullanan üreticilerimize ilave olarak dekara 10 TL olan destekleme ödemesi de dekara 20 TL'ye çıkarıldı.

Gübre desteklerinde yapılan yüzde yüz artış sonrası ödemeler, 2020 yılı üretimini kapsayacak şekilde hesaplanacak ve çiftçimizin kaynağa en fazla ihtiyaç duyduğu bu ilkbahar döneminde hesaplarına yatırılacak.

Artan gidi maliyetler karşısında çiftçilerin korunup kollanarak, her türlü tedbirlerin uygulamaya geçirileceğini ifade edilerek, çiftçilerin üretmeye devam ettiği sürece desteklenmeye devam edileceği vurgulandı.

“Desteklerin artması iyi ama zamanında ödenmeli”

Hububat ve gübre desteklerinin iki katına çıkarılması çiftçiler tarafından sevinçle karşılanırken, üretici desteklerini ihtiyacı olduğu zamanda alamadığından şikayetçi oldu.

Geçtiğimiz hafta içerisinde kabine toplantısı sonrası, buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi hububat ürünlerinde dekar başına 8 lira olan desteği, 16 liraya, organik ve organomineral gübre kullanan üreticilere ise ilave olarak dekar başına 10 lira olan destek ödemesinin, 20 liraya yükseltileceği duyurulmuştu.

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, yaptığı açıklamada, hububat ve gübredeki desteklerin iki katına çıkarıldığının açıklamasının çiftçilerde büyük motivasyona neden olduğunu söyledi.

Gübre fiyatlarının Türkiye’de dünya ortalamasının üzerinde olduğunu dile getiren Çelik, Tarım ve Ticaret bakanlıklarından da bu artışların önüne geçilmesi için çalışma başlatılmasını beklediklerini kaydetti.

“Destekler geç ödeniyor”

Desteklerin artmasıyla alakalı konuşan çiftçiler ise şunları söyledi: “Destekleme miktarlarının artması bizim için iyi ama destekler çok geç ödeniyor. 1600 liraya gübre alıyorduk. Şimdi 3 bin 200 lira oldu. 170 liraya aldığımız ot ilacı 420 lira oldu. Aslında bu desteği yükselteceklerine kaldırsalar da gübre fiyatlarını indirseler bizim için daha iyi. Daha 2019 yılının desteklerini alamadık. Bu destekleri de ancak 2023’te alırız. Desteğin adı var kendisi yok.”