Tarla farelerine dikkat!

Tarla farelerine dikkat!
Sarayönü Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçileri tarla farelerine karşı uyararak, tarla kontrollerinin yapılması gerektiğini vurguladı.Sarayönü Tarım ve Orman Müdürü Mesut Solak, tarla farelerinin, tarla bitkilerinin tamamında,...

Sarayönü Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçileri tarla farelerine karşı uyararak, tarla kontrollerinin yapılması gerektiğini vurguladı.

Sarayönü Tarım ve Orman Müdürü Mesut Solak, tarla farelerinin, tarla bitkilerinin tamamında, bahçelerde, çayır ve meralarda çiftçilerin korkulu rüyası olabileceğini söyledi.

Kışlık ve yazlık ürünlerin yeşil kısımlarını, tohum ve meyvelerini kemirmek ve kesmek suretiyle farelerin büyük zararlar verebileceğini kaydeden Solak, “Fareler, öldürücü birçok hastalığın taşıyıcısı olduklarından insan sağlığını tehlikeye sokabilirler. Bir dişi fare yılda ortalama 4-6 doğum yapar ve her doğumda 5-9 yavru doğurur. Mücadele yapılmadığı zaman popülasyon yoğunluğuna göre yüzde 100’e varan zarar yaparlar.” dedi.

Farenin doğal düşmanlarını koruyun

Solak, tarla fareleri ile mücadele yöntemlerini ise şu şekilde sıraladı: “Derin toprak işlemesi, münavebe, tarla temizliği yapmak fare popülasyonunu azaltır. Tilki, kedi, köpek, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılanlar tarla farelerinin doğal düşmanlarıdır. Bu hayvanlar tarla farelerini yiyerek çoğalmalarını engellerler.”

Mücadele toplu şekilde yapılmalı

Tarla fareleri için etkin mücadelenin toplu mücadele olduğuna dikkat çeken Solak, şöyle konuştu: “Tarla faresi ile kimyasal mücadelede başarılı olabilmek için dönemine dikkat etmek gerekir. Toplu mücadele yapılmalı. Çiftçiler topluca araziye çıkarlar. Mücadele yapılacak sahalardaki bütün fare yiyecek deliklerinin içine 3-5 adet zehirli yem el değmeden, bir daha kullanılmayacak tahta bir kaşık ile konulur. İnsan kokusu bulaşmış zehirli yemi tarla fareleri yemezler. Fare mücadelesi yapılan arazilerde ölü fareler toplanıp derin bir çukur gömülmeli. Böylece ölü fareleri yiyebilecek hayvanların ölümlerine engel olunur.”