Tarlalarda umut yeşerdi

Tarlalarda umut yeşerdi
Geçtiğimiz günlerde etkili olan yağmur çiftçinin yüzünü güldürdü. Yağış yetersizliği nedeni ile endişeli olan çiftçiler iki hafta boyunca aralıklarla süren ve verimi artıracağı düşünülen yağışlardan umutlu.Konya'da...

Geçtiğimiz günlerde etkili olan yağmur çiftçinin yüzünü güldürdü. Yağış yetersizliği nedeni ile endişeli olan çiftçiler iki hafta boyunca aralıklarla süren ve verimi artıracağı düşünülen yağışlardan umutlu.

Konya'da en fazla tarım alanına sahip ilçelerden bir tanesi olan Sarayönü'nde çiftçiler gelen yağışlarla ferahladı. Ovada birçok bölgede hububat başak sökmeye başladı ancak çiftçi, istenilen düzeyde yağış olmaması nedeniyle kaygı yaşıyordu. İki hafta boyunca aralıklarla ilçede etkili olan yağış çiftçinin yüzünü güldürürken sulu tarımın olmayan yerlerde çiftçiler yağışların devam etmesini ümitle bekliyor.

Sulak arazilerde ekilen ürünler sulanarak yeşertilirken sulu tarımın olmadığı yerlerde çiftçiler ürünleri için yağış bekliyor. Toprak yeteri kadar yağmur almazsa hububatın üretiminde ve veriminde ciddi sorunlar yaşanacağı belirtiliyor. Ovada kış döneminde yeterince yağış yaşanmadı. Mahsullerin suya en ihtiyaç olduğu dönemde yağış yetersizliği üreticileri endişeye sevk ediyordu. Yağılarla birlikte kuraklık tehlikesi, yerini umuda bıraktı.

Büyük ihtiyaç vardı

Sarayönü İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Güngör Çiğdem, bu yıl bol istenildiği şekilde geçen bir kış dönemini geride bıraktıklarını ancak ardından bahar döneminde yağışların yetersiz olduğunu kaydetti.

Çiğdem, kışın ve bahar başlangıcında yağan yağışların toprakta çok beklediği için çiftçiye büyük bir fayda sağlamadığını, hububat ekili alanlarda Mayıs yağışlarının ve özellikle bugünlerde alınacak yağışların çok önemli olduğunu söyledi.

Mahsullerin başağa bindiği dönemde güneşe ve suya büyük oranda ihtiyacı olduğunu belirten Çiğdem, ılıman giden kış dönemin hububatın çok güzel bir gelişim kaydettiğini ancak ardından bahar başlangıcı döneminde yağışların yetersizliği nedeniyle kıraç olarak tabir edilen arazilerde kuraklık belirtileri çıkmaya başladığını kaydetti. Çiğdem özellikle nisan ayında yağış almayan tarlaların zor durumda olduğunu belirterek, "Son iki hafta aralıklarla gelen yağışlar çok iyi oldu. Hem çiftçilerimiz hem de tarlalar rahat bir nefes aldı. Çiftçilerimiz harmana biraz daha umutla bakabiliyor. Yağışların biraz daha devam etmesi büyük fayda sağlayacaktır." dedi.