Tarlalarda yabancı otla mücadele dönemi

Tarlalarda yabancı otla mücadele dönemi
Sarayönü’nde çiftçiler, yabancı ot mücadelesi çerçevesinde ekin ilaçlama mesaisi yürütüyor. Bitki koruma ürünleri üzerine faaliyet gösteren Ziraat Teknisyeni Halil İbrahim Turan, tarlalarda yabancı ot mücadelesi yaparken...

Sarayönü’nde çiftçiler, yabancı ot mücadelesi çerçevesinde ekin ilaçlama mesaisi yürütüyor. Bitki koruma ürünleri üzerine faaliyet gösteren Ziraat Teknisyeni Halil İbrahim Turan, tarlalarda yabancı ot mücadelesi yaparken dikkat edilecek hususlar hakkında bilgi verdi.

Bu yıl ot mücadelesine daha çok önem verilmesi gerektiğini anlatan Turan, “Bu yıl kış yumuşak ve yağışlı geçtiği için bahar aylarında hava sıcaklığının artmasıyla tarlalarda yabancı otlar daha erken çıkış yaptı. Bu otlar erken dönemde hububatın vitaminine, gıdasına ve rutubetine ortak olarak hububatı olumsuz yönde etkiler. Çünkü hububat çıkışını tam olarak tamamlayamadı." dedi.

 

En tehlikelisi püsküllü ota

Son yıllarda mücadelesi zor otların türediğini anlatan Turan, “Bölgemizde alışılagelmiş mücadele yöntemi değişti. Çünkü son yıllarda buğdaygillerden dar yapraklı otlar türedi. Püsküllü çayır otu, kıraç çayırı, tilki kuyruğu, yabani yulaf, kuş yemi, kokarot, ayrık gibi otlar gelişerek bölgemizde yayılmıştır. Bunlarla geleneksel kullanılan herbisitlerin yanında özel herbisitler de kullanmak gerekiyor. Bu otları öldüren fakat buğdayı öldürmeyen özel herbisitler var. Yabancı ot mücadelesi yaparken zabrus olan tarlalara uygun insektisitler kullanılabilir.” şeklinde konuştu.

İlaç ota göre seçilmeli

İlaçlamada dikkat edilecek bazı hususlar bulunduğunu vurgulayan Turan şunları söyledi: “Öncelikle tarlamızdaki yabancı otların durumu, popülasyonu ve çeşitleri tespit edilmeli. Yabancı ot çeşitlerinin durumuna göre en etkili ilacın seçilmesi gerekir. İlacı kullanmadan önce kullanma talimatını inceleyip uygun dozu belirlememiz gerekiyor. Yapılacak uygulamaya göre makine seçimini ve makinenin kalibrasyon ayarını önceden yapmalıyız. Rüzgarlı havalarda, yağmurlu veya yağmur yağacağı zamanlarda, çok sıcakta veya çok soğukta ilaçlama yapılmaz. İlaçlama esnasında genel korunma kurallarına uyulması gerekir. Kullanılan ilacın dekara miktarı, kullanılacak su miktarı tarlanın her noktasında eşit oranda uygulanmalıdır. Birkaç çeşit ilaç karıştırılacaksa, karıştırılabilir durumu incelenmeli.”